Firma som boret energibrønn ble politianmeldt – forurenset bekk

Firmaet hadde heller ikke gjort miljørisikovurderinger. Statsforvalteren ser alvorlig på hendelsen.

Vannet i Glanerudbekken i Nittedal kommune i Viken skal ha blitt betydelig forurenset som en følge av boring av energibrønner, melder Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Energibrønner bores for å utnytte geotermisk energi ved installasjon av varmepumper. Geotermisk energi regnes å ha en rolle i energiomstillingen for å møte kravene til et nullutslippssamfunn.

Etter at et bilde i en avisartikkel i avisa Varingen avslørte misfarging av vann i bekken i Nottedal, tok Statsforvalteren i Oslo og Viken affære. Kilden til misfargingen var boreslam fra brønnboring. Det ble rettet et pålegg mot entreprenør og oppdragsgiver for å få vite mer om utslippet, hva som hadde gått galt, og hva planene var for å rense boreslammet.

Hadde ikke gjort miljørisikovurdering

Entreprenøren mente de ikke hadde forurenset ulovlig og at utslippet var normalt ved slike arbeider, skriver Statsforvalteren. Firmaet kunne ikke vise til dokumentasjon, verken miljørisikovurderinger, rutiner, prøvetaking eller avviksregistreringer.

Statsforvalteren mener dette kan være brudd på forurensingsloven § 7, som er straffbart etter forurensningsloven § 78, heter det i meldingen. En stor aktør som driver med boring skal ha gjort miljørisikovurderinger i forkant av slike arbeider, og ikke minst ha tilstrekkelige med rutiner som sikrer rensing av vann før det slippes ut, skriver Statsforvalteren.

Anmeldelsen skjer av allmennpreventive hensyn.

Mange titalls tusen brønner

Forurensingsfaren ved slik brønnboring forklares med at partikler tilføres vassdragene. Der kan vannlevende organismer få problemer blant annet med dårlige lysforhold og mulighet til å finne mat. På lengre sikt kan elvebunnen bli dekket av slam slik at dyr og planter som lever der mister leveområdene sine, blir utsatt for oksygenmangel eller at egg og larver som ligger nede i grusen blir tildekket, heter det. Boring i fjell kan også føre til dannelsen av skarpe partikler som kan ødelegge gjellene til fisk. Slammet som legger seg på planter vil redusere mulighetene for å utnytte sollyset og kan kvele dem, ifølge Statsforvalterens fagperson.

Det bores mange energibrønner i Norge. Et tall som ble oppgitt av Norges geologiske undersøkelser (NGU) i 2019 var nær 40 000 brønner, fordelt på enkelthusholdninger og større fellesanlegg.


Illustrasjonsfoto: Rototec (motivet er ikke knyttet til artikkelens innhold).

- Annonse -
Vil du annonsere her?