Avtalen som ble offentliggjort mandag mellom Yara og Northern Lights skal sørge for lagring av nærmere 800 000 tonn CO2 i året, under havbunnen ved Øygarden i Vestland. CO2-gassen skal fraktes fra Yaras ammoniakkfabrikk i Nederland.
Northern Lights er lagerdelen av Langskip-prosjektet som Solberg-regjeringen lanserte i 2020. De to første kundene til Langskip er Norcem sementfabrikk i Brevik og Klemetsrud forbrenningsanlegg i Oslo. Begge disse prosjektene er finansiert av offentlige penger, mens Yaras avtale med Northern Lights utgjør det første kommersielle prosjektet.
CCS er av stadig flere ansett som en nødvendig komponent for at klimamålsettingene skal kunne nås. Men motstemmene finnes. Noen mener Langskip fungerer som en hvilepute i stedet for å redusere faktiske klimagassutslipp.
– Underspiller usikkerheten
Elise Åsnes, leder i miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire, har skrevet masteroppgave om CCS i Norge. Åsnes (bildet) mener at selv om CCS er en viktig teknologi for å nå klimamålene i Parisavtalen, tar den vekk fokuset på hovedårsaken til klimakrisa.
– CCS kan bli et bidrag for å redusere utslipp av klimagasser. Det bør ihvertfall bli et bidrag, ettersom det allerede er lagt inn i de ulike scenariene til FNs klimapanel at dette skal bli vellykket. Det er likevel flere usikre momenter med å utvikle Langskip: Det har aldri blitt gjort i denne skalaen tidligere, uttaler hun i en pressemelding fra Spire.
Åsnes er bekymret for hvordan Langskip blir brukt i kommunikasjonen rundt utslippskutt:
– Det er svært bekymringsfullt hvordan samtlige norske regjeringer systematisk underspiller usikkerhetsmomentene rundt teknologien, samtidig som CCS også brukes som et argument for fortsatt oljeutvinning.
– Grønn hvilepute
Hun fremholder at dette ikke er unikt for Yara-prosjektet, men heller en trend hvor teknologi trekkes fram som løsningen på klimakrisa. Åsnes mener klimarettferdighet spiller spesielt inn for land som Norge, som i lang tid har profittert på olje og gass. Men hun medgir at løsningen på klimakrisa er kompleks.
– Antagelsen om at ny teknologi og effektivisering vil «redde oss», samtidig som økonomien vår fortsetter å vokse, kan hindre oss i å ta nødvendige grep. Om det ikke lykkes i den skalaen vi har medregnet, kan CCS gjøre vondt verre. Skal CCS bidra til at Norge tar sitt rettferdige ansvar for klimakrisa kan det ikke bli brukt som en grønn hvilepute mer. CCS må gå hånd i hånd med å kutte faktiske utslipp i dag, sier Elise Åsnes.