Skogbrannsesongen har begynt igjen i California, men nå med ekstra sterk underliggende hete. lllustrasjonsfoto: Unsplash (fra en brann i Californa i 2021).

Tusenvis av mennesker i Nord-California ble fredag beordret til å evakuere på grunn av en skogbrann som har oppstått som følge av høye temperaturer.

Byene Weed, Lake Shastina og Edgewood er under obligatorisk evakueringsordre.

Skogbrannen spredte seg over mer enn 1.000 hektar i løpet av fredag. Den oppsto på grunn av de ekstremt varme værforholdene i California.

Enkelte steder er det ventet at temperaturene vil stige til opp mot 43 grader.

– September har hatt en varm start vest i landet, med rekordhøye temperaturer og branner som forventes å spre seg, skriver det amerikanske meteorologinstituttet NWS i sin daglige oppdatering.

Tiltak mot heten

I Los Angeles har myndighetene satt om 40 kjølesentre. De er etablert i bibliotek, parkanlegg og eldreboliger. Sentrene er utstyrt med nedkjølingsanlegg og kald drikke, og de har åpnet på dagtid.

Heten forventes å vare langt ut i neste uke. Leger advarer mot belastningen slik hete har på kroppen.

Rammer skeivt

Joseph Riser, fra beredskapsavdelingen i Los Angeles, sier at de jobber for å hjelpe dem som trenger det mest, blant annet ved å hente forsyninger og holde kjølesentrene åpne.

Konsekvensene av intens hete har en tendens til å ramme fattigere og mer marginaliserte deler av samfunnet i større grad, ifølge Riser.

– Det kan være folk som bor i hjem der det ikke er klimaanlegg, eller folk som ikke har et hjem, sier han.

Det er ikke uvanlig for California å oppleve hetebølger i september, men temperaturer opp mot 40 grader er imidlertid ekstremt, selv i den solfylte delstaten.

(©NTB)

- Annonse -
Vil du annonsere her?