Illustrasjosnfoto: Matt Palmer / Unsplash.

Naturvernere og klimaforkjempere fornyet fredag kritikken av den brasilianske høyresidens president, Jair Bolsonaro.

Det skjedde etter at data fra regjeringen avslørte at avskogingen i Brasils regnskog i Amazonas satte nok en rekord forrige måned.

Bolsonaro står foran andre valgomgang i presidentvalget i Brasil senere denne måneden.

I følge Brasils nasjonale institutt for romforskning (INPE) gikk 1455 kvadratkilometer tapt, en økning på 48 % fra samme måned i fjor og det største tapet av skog for noen september måned siden registreringen begynte.

Fredagens foreløpige tall viste også at avskogingen i regionen økte til rekordhøyt nivå for årets ni første måneder, ifølge INPE. 8 590 kvadratkilometer ble avskoget fra januar til september, tilsvarende et område 11 ganger størrelsen på New York City og opp 22,6 % fra i fjor, ifølge Reuters.

Mariana Napolitano, WWF-Brasilis forskningssjef, sa til nyhetsbyrået at økende avskoging hadde «ganske relevante konsekvenser ikke bare for biologisk mangfold, men også for været og regionens nedbørsregime, så vel som økonomiske konsekvenser for de som bor i Amazonas og Brasil som helhet.»

De nye tallene for avskoging kommer i forkant av valget 30. oktober mellom Bolsonaro og tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva fra venstresiden, som nesten vant i første valgomgang sist helg.

– Dette er et veldig farlig øyeblikk, sa Marcio Astrini, leder av Climate Observatory til The Guardian. – Bolsonaro-regjeringen er en skogødeleggende maskin.

Astrini antydet at illegale tømmerhoggere og ranchere jobber med å rydde deler av Amazonas – hvorav de fleste er i Brasil – før Bolsonaros potensielle nederlag. Han sa at «de ser for seg at presidenten deres kan tape valget, så de utnytter denne siste delen av Bolsonaro for å rive ned alt de kan.»

Hvis Bolsonaros regjering «får ytterligere fire år, vil Amazonas fremtid være usikker», la Astrini til. «Det som står på spill her er enten at vi fortsetter å ha et håp om at Amazonas kan hindres fra kollaps – eller definitivt overgi det til miljøkriminelle.»

Greenpeace-aksjonister kom fredag med lignende advarsler, og understreket at ødeleggelsen av den vitale regnskogen har økt siden Bolsonaro tiltrådte i 2019.

– De siste årene har Bolsonaro-regjeringen fullstendig ignorert et trygt klima og for regnskogen i Amazonas, urfolk og tradisjonelle samfunn, sa Cristiane Mazzetti, talsmann for Greenpeace Brasil.

– Hans administrasjon har aktivt fremmet en anti-miljø, anti-urfolk og anti-demokratisk agenda som har resultert i en alvorlig økning i karbonutslipp og som maler et alvorlig scenario for Brasil, la kampanjemannen til. – Dette destruktive prosjektet kan ikke fortsette.

Ikke bare har Bolsonaro «tillatt og faktisk oppmuntret til katastrofale nivåer av avskoging i Amazonas og andre klimakritiske brasilianske skoger», men «hans administrasjon har også drevet lobbyvirksomhet i Storbritannia og EU for å prøve å blokkere avgjørende lovgivning som kan stoppe avskogingsrelaterte produkter inn på våre markeder,» uttalte Paul Morozzo, seniorrådgiver for mat- og skog i Greenpeace U.K.

– Det brasilianske valget handler ikke bare om fremtiden til Brasil, resultatet vil ha en innvirkning på hele menneskeheten, advarte Morozzo. – Hvis vi mister Amazonas, taper vi kampen mot klimakrisen.

Forskning som ble publisert forrige måned viste at deler av regnskogen kan ha truffet et vippepunkt og aldri kommet seg igjen etter et skifte til savanne.


Denne artikkelen ble først publisert av Common Dreams, under Creative Commons (CC BY-NC-ND 3.0) lisens.

- Annonse -
Vil du annonsere her?