Du så den kanskje på Dagsrevyen forleden. En gigantisk vegg av havvindmøller som alternativ til enkeltturbiner spredt rundt.
Det norske selskapet Wind Catching Systems utvikler systemet. Etter at pilotprosjektet er fullført på Nordvestlandet neste år, står en nedskalert versjon av «Windcatcher» med minimum 7 turbiner for tur. Det siste steget er fullskala enheter av multivindstrukturen.
– Fullskalaversjonen blir stor. Vi snakker her om 126 turbiner á 1 MW satt inn i ei ramme på 300 x 350 meter, sier Ole Heggheim, administrerende direktør i Wind Catching Systems.
En Windcatcher vil dermed utgjøre hele 105 dekar i flatestørrelse, reist opp på høykant. Enova støtter prosjektet med 22 millioner kroner.
– Dette prosjektet utfordrer dagens løsninger for havvind. Vårt oppdrag er å bidra til teknologiutvikling og derfor vil vi følge Wind Catching Systems med interesse, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova.
Problemet med fugl som kolliderer med vindturbiner er kjent. Denne enorme veggen i havet blir en ny type hinder for fuglene å støte på. Hvordan vil de klare det? Til NRK Dagsrevyen sier selskapet at de er oppmerksomme på fugleproblematikken – og hevder at denne installasjonen trolig vil være lettere for fuglene å se og unngå enn de konvensjonelle vindturbinene.
Barth Eide: – Trenger slike prosjekter
Den tradisjonelle havvindmøllen har én vindturbin pr. installasjon med en effekt på 8 til 15 MW.
– Vårt konsept har en installert effekt på 126 MW og hver enhet vil levere fem ganger så mye strøm som dagens største havvindturbiner, og følgelig bruke en femtedel av arealet, sier Heggheim.
Selskapet har søkt om midlertidig konsesjonsendring for Mehuken vindpark i Kinn kommune. Turbinen vil installeres i 2023 for testing og sertifisering etter internasjonalt regelverk.
– Regjeringen har store ambisjoner for havvind. Lykkes vi med å få ned kostnadene på flytende havvind, kan havvind bli en viktig kilde til fornybar energi og en stor industrimulighet for Norge. Da trenger vi nettopp slike prosjekter som bidrar til den videre teknologiutviklingen, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).