Bekymret: ForUMs leder Kathrine Sund-Henriksen. Foto: ForUM.

I september avslørte Dagens Næringsliv at Norge og EU skal inngå en såkalt grønn industriavtale, og at den trolig skal underskrives på klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh.

Om spekulasjonene er riktige skal en slik avtale blant annet inneholde formuleringer i retning av «“EU støtter at Norge fortsetter å lete og investere for å sikre olje og gass til det europeiske markedet”.

Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i Forum for utvikling og miljø (ForUM), er bekymret for om dette blir budskapet fra Norge og EU under årets klimatoppmøte i Egypt.

Hun er urolig for at Norge vil gå i feil retning på toppmøtet.  

– En slik avtale er ikke i tråd med EUs egne klimaambisjoner, IPCC og IEAs anbefalinger. Det er allerede blitt funnet mer olje og gass enn verden kan forbrenne hvis vi vil unngå katastrofale klimaendringer. Norge kan ikke bruke energikrisen i Europa til å få EU med på fortsatt oljeleting. Det blir rett og slett skammelig om Norge inngår en slik avtale på klimatoppmøtet, sier Sund-Henriksen i en pressemelding.

Statsminister Jonas Gahr Støre, klima- og miljøminister Espen Barth Eide, norske organisasjoner, toppledere, byråkrater og næringsliv er til stede under åpningen av COP27 førstkommende søndag, 6. november.  

Ifølge ForUM har ukrainske og internasjonale organisasjoner bedt Norge og EU om ikke å inkludere olje og gass i en eventuell avtale. ForUM mener en slik avtale vil være et stort skritt i feil retning av det Norge bør gjøre for å vise klimavilje i Egypt. 

Ber Norge ta grep om egen fossilpolitikk

– Sammen med våre medlemsorganisasjoner har vi bedt Norge om å ta grep om egen fossilpolitikk og annonsere dette på klimatoppmøtet. Om Norge virkelig vil spille en konstruktiv rolle på årets klimatoppmøte, annonserer vi at vi skal gå i gang med å fase ut vår produksjon, ikke øke den. Et slikt grep ville bidratt til at det internasjonale klimaarbeidet hadde fått en ny giv, sier Sund-Henriksen. 

ForUM viser til at FNs generalsekretær António Guterres i tilknytning til lanseringen av IPCC siste delrapport uttalte at «å investere i fossil energi og infrastruktur er moralsk og økonomisk galskap». 

- Annonse -
Vil du annonsere her?