Her går Emil Johansson Kringstad over mål på Beitostølen, med plakat mot Equinor foran seg. Foto: Ada Liverød, Greenpeace.

Den svenske langrennsløperen Emil Johansson Kringstad brukte sesongåpningen på Beitostølen til markering mot at Equinor sponser skisporten.

Kringstad og Greenpeace stod i fellesskap bak et stunt på prologen. Deres poeng var at «morgendagen smelter» – et ordspill på Equinors sponsorprogram «Morgendagens helter».

At Equinor bruker Skiforbundet og skiarrangementer som sesongåpningen på Beitostølen til det de betegner som sportsvasking, får Greenpeace og Emil Johansson Kringstad til å reagere kraftig. De påpeker at Equinors enorme klimagassutslipp truer skiframtiden for «Morgendagens helter», som er navnet på Equinors sponsorprogram. 

– Klimakrisa er den største trusselen mot skisporten i dag, og fossil energi er den største årsaken til klimakrisa. Vintrene blir stadig kortere, og vi ser at morgendagen smelter rett foran øynene våre. For meg som skiløper er det en selvfølge å konfrontere Equinor, Norges største klimaversting, sier Johansson.

Aksjonen på Beitostølen argumenterer med at Equinor i fjor slapp ut mer enn 250 millioner tonn CO2, fem ganger mer enn Norges totale utslipp.

«De er med det Norges soleklare utslippsversting», skriver Greenpeace i sin pressemelding, der det samtidig vises til at klimaeffektene av utslippene fra fossil energi er godt synlige, også i skisporten. En stadig kortere vintersesong som følge av klimaendringer fører til utsettelser og avlysninger av skirenn.

Ber skisporten ta et oppgjør med sportsvasking

31-årige Kringstad kom på 88. plass i prologen. Idet han sprintet i mål holdt han opp et banner med teksten «Stopp Equinor, morgendagen smelter». Samtidig dekket Greenpeace-aktivister til Equinors reklameplakater i målområdet med egne bannere med samme budskap som Johansson Kringstads banner.

– Vi heier på all vinteridrett, og det er derfor vi er her i dag for å markere motstand mot Equinor. Vi dekket til Equinors reklameplakater i målområdet da Emil kom i mål for å understreke absurditeten i at skisporten sponses av den største trusselen mot sin egen eksistens. Det er jo som at et tobakksselskap skulle sponset Kreftforeningen, sier Andreas Randøy fra Greenpeace, som oppfordrer Equinor til å stoppe både sportsvasking og all ny oljeleting.

– Må kanskje en svenske til for å peke på norsk dobbeltmoral

Emil Johansson Kringstad ber sin egen idrett om ta et oppgjør med sportsvasking.

– Det er ingen tvil om at når Equinor sponser skirenn, så er det ren sportsvasking. Klimakatastrofe-profitøren Equinor kjøper seg positiv omtale, og soler seg i glansen av de vanvittige idrettsprestasjonene som foregår i sporet. Det må kanskje en svenske til for å peke på den norske dobbeltmoralen i å påstå at man tar klimaproblemet seriøst, og samtidig la statens oljeselskap misbruke vintersport som en PR-strategi, sier Emil Johansson Kringstad.  

Fikk bot

I løpet av fredag ble det klart at juryen for rennet på Beitostølen bestemte seg for å bøtelegge Kringstad for demonstrasjonen sin mot Equinor. Juryen påberopte seg hjemmel i markedsføringsregelene til Det internasjonale Skiforbundet, der det heter at det ikke er tillatt å markedsføre politiske budskap. Boten er på 999 sveitsiske franc, eller litt over 10 000 norsk kroner.

– Jeg hadde ikke tenkt at jeg skulle få en bot på 10 000 kroner. Jeg antar at de er ganske redde når de velger å gjøre det på den måten, sier Kringstad til NRK.


- Annonse -
Vil du annonsere her?