I flere lag nedover sanden ligger de mange eggene. De frivillige har vært på plass i snart to måneder og voktet området etter at det ble funnet skilpaddespor i sanden som førte til redet. Foto: Kristina Quintano / Bendik Østbye Johannessen
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

SE VIDEO NEDERST I ARTIKKELEN.

Så langt har seks små havskilpadder kommet helskinnet opp av sanden og ut i havet. Det kan ligge over hundre egg i samme sand-rede.

Nature Trust Malta ber både turistbåter og lokale om å senke farten til havs og la de knøttsmå skilpaddene få være i fred da de frykter for de utrydningstruede små skapningene.

Denne helgens klekking var ekstra utfordrende for Nature Trust Malta og de over to hundre frivillige som jobber på skift, fordi klekkingen stort sett skjer om natten eller i mørket. Denne helgen derimot fant klekkingen sted midt på dagen med hundrevis av turister, badegjester og fritidsbåter i området. I den stekende solen er også skilpaddene ekstra utsatt i den glovarme sanden.

Veterinær Anthony Gruppetta leder de frivillige og forklarer at sanden ikke må være for varmt når de nyklekkede skilpaddene skal finne veien ut i havet. Hver skilpadde blir sjekket varsomt før de på egenhånd må finne veien ned mot vannet.

(Artikkelen fortsetter etter bildene, klikk på bildet for stor størrelse.)

Vanligvis er det lyset fra det glinsende havet og refleksjonen fra måneskinn som veileder de små ut i det blå. Selv de svært erfarne skilpaddevokterne sier at en slik klekking midt på dagen er uvanlig. 

Havskilpaddene svømmer lange strekninger over åpent hav for å komme tilbake til den stranda de selv ble klekket ut. De graver eggene sine ned i sanden, og overlater dem så til seg selv.

I flere lag nedover sanden ligger de mange eggene. De frivillige har vært på plass i snart to måneder og voktet området etter at det ble funnet skilpaddespor i sanden som førte til redet. I flere uker har de demmet opp langs stranden. 

Denne sesongen brakte med seg en rekke utfordringer ettersom den intense hetebølgen og mye sjø utgjorde mer risiko enn tidligere år, med høy luftfuktigheten og rekordhøye temperaturer på hekkestedet som trenger konstant overvåking, forteller Nature Trust Malta.

De kraftige stormene som har herjet denne delen av Middelhavet i sommer har gjort klekkingen ekstra sårbar og Nature Trust Malta fryktet at det skulle være flom og vann under sanden. 

Rundt redet har det vært plassert gjerder, parasoller og frivillige har hatt døgnvakt for å holde nysgjerrige turister unna. De få metrene fra redet og ut mot havet blir nå raket og fuktet med kaldt vann så de nyklekkede ikke skal bli dehydrert, forklarer Vince Attard, generalsekretær i Nature Trust Malta. De ber også alle som lager hull i sanden til parasoller og annet om å tette igjen hullene når de går for dagen slik at ikke skilpaddene skal dette oppi og ikke komme seg til havet.

(Artikkelen fortsetter etter bildene, klikk på bildet for stor størrelse.)

Klimakrisen påvirker kjønnet til skilpaddene. Hos krypdyr er det temperaturen som styrer hvilket kjønn avkommet får. 

Kjølig klima skaper hanner og varmere klima skaper hunner. Nature Trust Malta er ikke alene om å være dypt bekymret for klimakrisens påvirkning på skilpaddens fremtid. Varmere klima skaper en alt for stor andel hunnskilpadder. 

I en forskningsrapport fra University of Exeter kan man lese at 84% av babyskilpaddene som ble klekket på Kapp Verde i 2019 var hunner. I rapporten beregner forskerne hva som vil skje når klimaendringene får temperaturen til å øke. Dersom de følger modellene for global oppvarming vil 99% av skilpaddene som klekkes om bare 70 år være hunnskilpadder.

Havskilpaddene er også spesielt utsatt for fenomenet, siden de legger eggene på strender som er utsatt for direkte sollys.

(Artikkelen fortsetter etter bildene, klikk på bildet for stor størrelse.)

Foto: Kristina Quintano / Bendik Østbye Johannessen

Hannene kan forsvinne i løpet av de neste tretti årene. Da blir det ingen reproduksjon, sier en av forskerne bak rapporten, Adolfo Marco.

Også andre arter krypdyr over hele verden står i fare for å dø ut på grunn av økende temperaturer. Ikke bare kan det bli født for mange hunner, men oppvarmingen fører også til tap av habitat.

Selv om hvert rede kan inneholde over hundre egg er det dessverre slik at kun en av ett tusen små skilpadder overlever lenge nok til å bli voksne.

Ramla Bay på Gozo fra innlandet. Foto: Kristina Quintano / Bendik Østbye Johannessen

Å ødelegge eller stjele skilpaddeegg er en straffbar handling med bøter fra 500 euro opp til nesten 2400 euro for hvert egg. Å fange eller drepe skilpadder, som anses som globalt truet, er også en forbrytelse.

Det forventes nå også klekkinger ved Gnejna Bay, på hovedøya Malta hvor Nature Trust Malta-frivillige holder vakt døgnet rundt.

De neste dagene vil frivillige fra Nature Trust Malta overvåke skilpadde-redene både på Gozo og Malta døgnet rundt til alle eggene er klekket og trygt til havs.

Denne teksten er skrevet av Kristina Quintano, fast middelhavskorrespondent og kulturkommentator for Transit Magasin.

- Annonse -