Årsaken er økende hete i de fra før varme klekkeområdene i Queensland, på sandstrendene der dyrene legger egg.


Jo varmere klekkeområder, jo flere hunndyr blir det fra eggleggingen, viser forskningen som nylig er offentliggjort i publikasjonen Current Biology.

WWF Australia står bak forskningen, som inngår i prosjektet «Rivers to Reef Turtles».

Det viser seg at hele 99 prosent av skilpaddeungene er hunndyr, men også blant de voksne dyrene er det stort hunndyroverskudd; 86 prosent. På sandstrender hvor varmen ikke er like intens er kjønnsbalansen noe bedre, andelen hunndyr ligger der på mellom 65 og 69 prosent.

Bestanden av grønne havskilpadder ved Great Barrier Reef er verdens største, med mer enn 200.000 dyr. Likevel er grønn havskilpadde listet blant truede dyrearter.

Jaktes på, og fortrenges av turisme

Ifølge Michael Jensen, som er hovedforfatter av studien, har det hovedsakelig blitt produsert hunndyr i mer enn to tiår i dette området.

– Denne forskningen er så viktig fordi det gir en ny forståelse av hva disse dyrebestandene har å stri med. Når vi vet hvordan kjønnsfordelingen er i den voksne eggleggende bestanden nå – og hvordan det vil se ut om 5, 10 og 20 år fra nå av, når de unge skilpaddene vokser opp – vil dette bli utrolig verdifull kunnskap, sier Jensen.

Grønn havskilpadde trues ikke bare av klimaendringer. Ifølge nettstedet OrganicToday.dk er mattilgangen blitt dårligere på grunn av blekingen av korallrev, og det foregår mye ulovlig jakt og egginnsamling. I tillegg drukner mange skilpadder i fisketrålene, og dyrene fortrenges ved at det bygges hoteller langs habitatstrendene.

– Kan dø ut om det ikke handles nå

Man har ennå ikke gitt opp å hjelpe den truede dyrearten. Bo Øksnebjerg er generalsekretær ved WWF Verdens naturfond i Danmark, og han mener problemene for grønn havskilpadde er et trist eksempel på hvorfor det er så viktig å bremse klimaendringene.

– Vi må handle nå, ellers vil den grønne havskilpadden dø ut. Med utgangspunkt i vår nye viten arbeider vi nå med lavterskel, praktiske løsninger, som kan redde dyrene her og nå. En av mulighetene kan være å sette opp skyggenett på strendene, som kan senke temperaturen i reirene, sier Øksnebjerg.


Foto: Brocken Inaglory / Wikimedia Commons

- Annonse -