Bildet er fra øya San Christobal ved Galapagos. Foto: Diego Delso, Wikimedia Commons / CC.

Ecuador har etablert et nytt marint reservat som strekker seg fra Galápagosøyene til Costa Ricas farvann for å beskytte livet i havet.

Reservatet ble etablert fredag og har fått navnet Hermandad (brorskap på norsk). Det består av en korridor som går fra Galápagosøyene til Costa Ricas nasjonalpark Kokosøya.

Det nye reservatet slås sammen med det eksisterende 138.000 kvadratkilometer store marine reservatet som Ecuador etablerte i mars 1998 og som omfatter området rundt Galápagosøyene. Med etableringen av Hermandad fredag har landet nå beskyttet et havområde på til sammen 198.000 kvadratkilometer.

Galápagos-reservatet er det nest største i verden. Det er funnet 2.900 ulike marine arter i området.

Myndighetenes plan er på et senere tidspunkt å innlemme havområder tilhørende Colombia og Panama, og dermed skape et enormt internasjonalt verneområde.

Colombias president Iván Duque og USAs tidligere president Bill Clinton var til stede da Ecuadors president Guillermo Lasso offisielt åpnet det nye verneområdet fredag. Utsendinger fra Costa Rica og Panama var også til stede under seremonien om bord på forskningsfartøyet Sierra Negra ved Puerto Ayora på Galápagosøyene.

– Dette nye reservatet vil garantere overlevelsen av 40 prosent av verdens marine arter, sa Colombias president.

Lasso viste til at planeten tilhører alle.

– Havene er enorme reguleringsmekanismer for det globale klimaet. Å ivareta havene er ikke naiv idealisme. Det er livsnødvendig, sa Lasso.

(©NTB)


- Annonse -