Fra 2025 blir det mindre plass til bensin- og dieselbiler i Stockholm sentrum. Ill.foto: kaffeeeinstein / Wikimedia Commons / he Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Bensin- og dieselbiler forbys i deler av sentrum i Stockholm fra og med 2025.

Stockholm kommune styres av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet, og de rødgrønne partiene er nå blitt enige om det nye bilkravet.

– Målet er å skape et bedre luft- og lydmiljø for dem som bor her, sier trafikkborgarråd Lars Strömgren fra Miljöpartiet til SVT.

Området som omfattes av forbudet, er i utgangspunktet 20 kvartaler stort. Planen er at området senere skal utvides.

– Symbolpolitikk

I utgangspunktet blir bare elbiler og gasskjøretøyer med lave utslipp tillatt i den nye miljøsonen. For tyngre kjøretøyer tillates også ladehybrider med lave utslipp.

Opposisjonen i kommunen er sterkt kritisk til endringen.

– Dette er ideologisk symbolpolitikk, sier Dennis Wedin fra Moderaterna.

Tiltaket vil gjøre sentrum mindre tilgjengelig, mener Wedin. Han frykter at de som ikke har råd til elbil, vil bli utestengt.

For å få ned utslippene vil Wedin heller satse på flere ladestasjoner og vurdere nye bilfrie gater.

– Trenger bedre luftkvalitet

Strömgren peker på at forbudet kommer i en del av byen der det er et stort engasjement for raskere elektrifisering.

– Miljøsonen innføres i et område med mange gående og syklende der luftkvaliteten trenger å bli bedre, sier han.

Også drosjer og transport omfattes av bensin- og dieselforbudet. En beslutning om utvidelse av miljøsonen skal tas i løpet av 2025.

Groningen

Restriksjoner på bilbruk i Europa har til nå oftest handlet om å etablere bilfrie bysentrum, og disse finnes det etterhvert mange av i europeiske byer. En by som var tidlig ute er Groningen i Nederland, hvor det allerede på 70-tallet ble gjort tiltak for å begrense bilbruk.

I dag er studentbyen Groningen først og fremst en sykkelby. I 2015 ble det beregnet at 61 % av alle reiser ble utført med sykkel.

(©NTB)


- Annonse -