Også kystvaktskipet KV Sortland var i Fredrikstadfjorden for å bistå med oljevernarbeidet. Foto: Kjetil Aasmundsson, Naturpress.

Det er ikke observert døde eller skadde fugl foreløpig, melder Fredrikstad kommune.

Foreløpig kan det se ut som om utslippet av soyaolje fra Denofa i Fredrikstad ikke får alvorlige følger. Natt til tirsdag ble det sluppet ut om lag 25 000 liter soyaolje i Ørakanalen. Oljen er ikke giftig og brytes ned i naturen, men den kan gjøre stor skade på fuglelivet. Øra fuglereservat ligger nært utslippsstedet. Statens naturoppsyn inspiserte området torsdag og fant hverken døde eller skadde fugler da.

Ordfører i Fredrikstad, Arne Sekkelsten, fremholder at dette potensielt er en alvorlig hendelse.

– Heldigvis kan det se ut som at god respons og gunstige værforhold har bidratt til å begrense skadeomfanget, sier ordføreren på kommunens nettsider.

Takker brannvesenet

Fredrikstad Brannvesen har hatt hånd om oljevernarbeidet med utlegging av lenser og oppsamling. Hittil er det samlet opp 19 000 liter soyaolje, som er blitt levert til Frevars biogassanlegg i Fredrikstad.

Det utvidede oljevernet etter utslippet inkluderer blant annet en fast lensestasjon ved kanalen mot Gansrødbukta, og dette har bidratt til å begrense spredningen, skriver Denofa på sine hjemmesider.

– Vi ønsker nok en gang å takke Fredrikstad Brannvesen for en fremragende innsats. De har satt opp barrierer for å forhindre tilsig i retning fuglereservatet, som tilsynelatende har vært effektive, sier fabrikkdirektør Torgeir Hjertaker.

Utstyret for oppsamling av olje blir liggende ute over helgen, melder kommunen.

Har nådd Hvalerskjærgården

Denofa har også engasjert miljøorganisasjonen Elv og Hav til å bistå med kartlegging av omfanget for utslippet. Elv og Hav har inspisert farvannet rundt innseilingen og store deler av Hvalerskjærgården. På denne runden fant de kun en liten ansamling av matolje på ett sted, ved Løperholmen, opplyser Denofa. Løperholmen ligger i Løperen, innseilingen til Fredrikstad mellom Asmaløy og Kirkøy.


- Annonse -
Vil du annonsere her?