Ledige stillinger
Ledige stillinger

Stammer kvikksølvfunn fra Øra-mudringen? Nå kommer krav om innsyn

Svenske forskere fant høye kvikksølvnivåer, blant annet ved Koster og ved Tislerrevet.

Del denne artikkelen:
- Annonse -
Bestill ved fra Jeløy Ved

Lokalavisen på Hvaler, Hvaler Budstikke, kunne for noen dager siden melde at svenske forskere fant «skremmende høye verdier av kvikksølv ved Tislerrevet, Säcken og i Kosterhavet så langt ned som Väderöerna.»

Kvikksølvverdiene ble målt før, under og etter prøvemudringen ved Øra i Fredrikstad, høsten 2022. Mistanken om at de svenske kvikksølvfunnene kan ha sammenheng med Øra-mudringen har dermed oppstått.

Hvaler-mannen Halvor Torgersen har brakt de svenske oppdagelsene opp i lyset, og har formidlet dem til lokalavisa. Torgersen har jobbet politisk med mudringsprosjekt i flere år, skriver Hvaler Budstikke (HB).

De svenske forskerne har lovet oppfølging overfor Torgersen.

– Tallet vi kommer til å få servert fra svenskene er skremmende høye. Det har jeg fått signaler om. Svenskene har brukt litt tid på dette, men jeg er sikker på at de nøye har vurdert hva de har sendt ut i dette brevet. De vet jo hva de setter i gang med dette, sier Torgersen til avisa.

Saken har blitt politianmeldt som miljøkriminalitet av laboratoriet som analyserte prøvene, ifølge HB.

Krever innsyn i kommunikasjonen

Prøvemudringen ved Øra var en del av det planlagte prosjektet med å utdype farleden til Borg Havn i Fredrikstad. Mudringsmassene var ment å deponeres i sjøen, blant annet ved Svaleskjær, på Fredrikstads side av kommunegrensen mot Hvaler.

Hvaler kommune har sagt nei til å ta i mot masser fra mudringen. Miljøorganisasjonen Neptune Network har stått i spissen for protestaksjoner mot mudringen over lang tid.

Men i fjor ble prosjektet pauset. I juli 2024 besluttet Kystverket å avbryte anbudskonkurransen i forbindelse med utdypingen av farleden, grunnet manglende finansiering.

– Tilbudene vi har fått overstiger den økonomiske rammen vi har fått. Vi har ikke midlene vi trenger til gjennomføre mudringsprosjektet, uttalte prosjektleder Martin Fransson i Kystverket til Fredrikstad Blad, den gangen.

De nye opplysningene om høye kvikksølvfunn kan ta utviklingen i saken i en ny retning, selv om fjorårets prosjekt ble avblåst. For nå blir det snakk om hvorvidt prøvemudringen har medført spredning av kvikksølv, og eventuelt hvem som har visst hva.

Organisasjonen Redd Hvalerskjærgården har allerede reagert. I et brev til Klima- og miljødepartementet begjærer organisasjonen innsyn i korrespondanse i saken som involverer Kystverket, Nærings- og Fiskeridepartementet, Klima- og miljødepartementet og Miljødirektoratet.

Redd Hvalerskjærgården har over 5.000 følgere på Facebook.


Del denne artikkelen:

Lignende artikler

FØLG

2,065FansLik
732FølgereSosiale medier
1,652FølgereSosiale medier
- Annonse -

SISTE NYTT