Offshore oljefelt i Aserbajdsjan. Foto: Wikimedia / Bruno Girin / CC BY-SA 2.0.

FNs klimatoppmøte skal i 2024 arrangeres i et av verdens mest oljeavhengige land.

Armenia og Aserbajdsjan har blitt enige om utveksle krigsfanger. 32 armenske krigsfanger utveksles mot to aserbajdsjanske. Aserbajdsjan har tidligere blitt kritisert for å drive handel med armenske krigsfanger for å utøve diplomatisk press, noe som er i strid med Genève-konvensjonene. 

Det ser ut til at dette på ny ble tilfelle denne uka. Nå vil altså Armenia stemme for at neste års klimatoppmøte skal avholdes i Baku. Årets klimatoppmøte – kalt COP28 – avholdes nå i Dubai i De forente arabiske emirater (UAE). 

Det er Øst-Europas tur til å være vertskap i 2024, ifølge FNs regler om rotasjon mellom fem landgrupper. Men beslutningen må være enstemmig for alle land i regionen, og krigen i Ukraina har satt en stopper for enigheten. 

Russland, som sanksjoneres av EU for å invasjonen av Ukraina, har motsatt seg at COP29 skal avholdes i et EU-medlemsland og blokkerte derfor Bulgarias kandidatur. 

De to andre potensielle vertene for COP29 var Armenia og Aserbajdsjan, men ingen av dem ønsket å støtte hverandre. Før nå.

Transit Magasin tok kontakt med norske organisasjoner til stede i Dubai for å undersøke om det har vært beslutninger om årets forhandlinger som nå ikke fattes, pga den fastlåste situasjonen rundt COP29.

— Ikke formelt, men land har jo ulike interesser, og i den store gruppa med østeuropeiske land er det både rike og fattige land, og det har mye å si for posisjonene deres, sier Inga Fritzen Buan til Transit Magasin.

Mer grønnvasking

At Aserbajdsjan nå velges som vertskap for COP29 vil trolig vekke sterke reaksjoner fra klimaaktivister, som vil se på dette som nok et klimatoppmøte som utnyttes til grønnvasking.

Som UAE er også Aserbajdsjan en stor olje- og gassprodusent. 64% av Aserbajdsjans BNP kommer fra olje- og gassektoren, ifølge Carbon Tracker, noe som plasserer landet blant de 10 landene i verden som er mest avhengige av fossile inntekter.

Menneskerettighetene i Aserbajdsjan kritiseres ofte, og landet rangerer lavt; På Freedom Index, en rangering som settes opp av den USA-baserte organisasjonen Freedom House, defineres landet rangert som «ikke fritt», med en score på 9 av 100 mulige på politiske rettigheter og sivile friheter.

Statens Oljeselskap i Aserbajdsjan (kjent som SOCAR), heleid av staten og med hovedkontor i Baku, er en viktig inntektskilde for Ilham Aliyevs autoritære regimet. 

Aserbajdsjan er en av verdens 25 største oljeprodusenter, med en produksjon på over 600.000 fat olje per dag. Til sammenligning produserer Norge 1,7 millioner fat per dag, og årets arrangør UAE produserer 3,4 fat olje per dag.

— Legitimerer regimet

Zhala Bayramova, datter av antikorrupsjons-etterforsker Gubad Ibadoghlu, som ble fengslet i Aserbajdsjan etter å ha kritisert landets olje- og gassindustri, sier til Reuters at hun er forferdet over avgjørelsen.

— Han risikerer livet for dette arbeidet, sier Bayramova til Reuters. — Dette arbeidet er ganske meningsløst når du arrangerer COP29 i Aserbajdsjan.

— Å ha COP29 gir legitimitet til myndighetene, la Bayramova til.

Kandidaturen til Aserbajdsjan må godkjennes av de nesten 200 landene som er til stede under COP28-samtalene i Dubai nå. Delegater sier at det forventes at avstemningen blir være en formalitet.

FNs klimatoppmøte i 2025 skal avholdes i Brasil.


- Annonse -
Vil du annonsere her?