Mette Nord, Elise Åsnes og Kari Veitberg. Foto hhv. Fagforbundet, Spire og Den norske kirke.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
En uke før FNs klimatoppmøte samler en rekke miljøorganisasjoner, fagforeninger og andre seg til store klimamarkeringer over hele Norge.

Spire er en av mange organisasjoner som deltar. Leder Elise Åsnes (midt i hovedbilde) sier dette:

– Det sies at det er typisk norsk å være god. I realiteten er Norge gode på politikk som skader både mennesker og miljø. Vi trenger ekte klimahandling nå, ikke dagens feige, falske og fossile løsninger. Noe må gjøres og det fort. Derfor samles vi for å kreve klimahandling nå.

30. november til 12. desember møtes verdens land i Dubai til FNs klimatoppmøte. Her skal diplomater og politikere forhandle om hvordan vi sammen kan begrense konsekvensene av klimaendringene.

Ti dager før, mandag 20. november, blir det markeringer i Oslo, Bergen, Stavanger, Tromsø og flere andre steder i Norge. Utenriksminister Espen Barth Eide deltar på markeringen i Oslo, før han skal til i klimaforhandlingene i Dubai uka etter.

FNs klimatoppmøte arrangeres i 2023 etter et år preget av ekstremvær, hetebølger drepende orkaner og massive skogbranner. 

Fagforbundet, Norges største fagforbund, deltar i forhåndsmarkeringen. Leder Mette Nord sier i en pressemelding at medlemmene kjenner klimakrisa på kroppen hver dag:

– De forbereder seg på et våtere, tørrere og mer ekstremvær i årene som kommer, og de rydder opp når kriser inntreffer. Klimatilpasning vil kreve mye av ansatte i offentlig sektor, men også i økte offentlige overføringer. Av den grunn og for å sikre tilstrekkelig kutt i utslipp sier Fagforbundet nei til fortsatt høy leteaktivitet og økt fossil infrastruktur. Også for å sikre økonomiske og menneskelige ressurser i omstillinga til nye fornybare næringer og grønn industri, sier Mette Nord.

LES OGSÅ: Hva er COP28 i Dubai – og hvorfor er dette møtet viktig?

Christopher Beckham, forbundsleder i Handel og Kontor, gir denne kommentaren: 

– Menneskeskapte klimaendringer og tap av naturmangfold er noen av vår tids største utfordringer, og må bekjempes i tråd med internasjonale avtaler vi har forpliktet oss til. Norge må ta ansvar for egne utslipp, og vi må handle nå.

Den norske kirke – Oslo bispedømme, er også representert.

– La oss samle oss på tvers av religiøse og politiske skillelinjer i felles kamp for å redde vår jord og livet på den. Vi som tror at Gud har skapt alt levende på jorda, vil stå i fremste rekke for å sikre at alle mennesker og alle skapninger får et godt livsrom, sier Kari Veiteberg, Oslo biskop.

Naturpress/Transit Magasin har kontaktet klima- og miljødepartementet for å få svar fra statsråd Andreas Bjelland Eriksen om Norges ambisjoner under COP28 i Dubai, men har foreløpig ikke fått svar.

Initiativet bak fellesmarkeringene den 20. november skriver at «vi forventer at Andreas Bjelland Eriksen og Espen Barth Eide tar ansvar for en rettferdig klimapolitikk, og har høye ambisjoner på COP28«.

– Annonse –

- Annonse -