Bakgrunnsfoto av OED: Alejandro Decap / CC Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported. Terje Aasland, foto: Arbeiderpartiet.

Olje- og energidepartementet heter fra nå av Energidepartementet, og Petroleumstilsynet bytter navn til Havindustritilsynet. Navnebyttene er klassisk grønnvasking, mener Extinction Rebellion.

Organisasjonen varsler mandag kveld at årets begynnelse skal markeres med en såkalt performance utenfor Energidepartementets kontorer i Oslo. Samtidig skal XR avsløre sine planer for 2024, opplyser organisasjonen i en pressemelding.

Stor aksjon i januar

I planene for 2024 inngår en stor aksjon midt i januar som vil ramme mange mektige oljeaktører, skriver XR. Og i løpet av året som kommer kan en lang rekke institusjoner og forbund forvente aksjoner rettet mot seg. Detaljer om dette vil komme under mandagens startaksjon.

I tillegg skal det gjennomføres en større internasjonal aksjon i løpet av våren, og endelig skal organisasjonen fortelle om bakgrunnen for sin strategi for 2024. Nye mål og krav vil også bli offentliggjort.

Men startskuddet går altså allerede tirsdag 2. januar. Og det er som så ofte før Olje- og energidepartementet det går ut over, eller Energidepartementet som det nå heter.

XR skriver at det er «absurd å ha en regjering som prøver å grønnvaske eget rykte med navnbytting samtidig som de deler ut titalls nye oljelisenser og skal “utvikle” stikk i strid med all forskning».

Parodierer Aasland

XR lover å vaske departementsfasaden grønn og det er også der pressekonferansen holdes. Statsråd Terje Aasland skal parodieres under aksjonen.

Navnebyttet til Petroleumstilsynet – som heretter heter Havindustritilsynet – går heller ikke upåaktet hen. I Stavanger skal XR Nord-Jæren holde en søsteraksjon til det som skjer i Oslo, uten at ytterligere detaljer er avslørt.


- Annonse -
Vil du annonsere her?