Talsperson for Extinction Rebellion, Jonas Kittelsen: – 2024 blir året der norske oljeløgner nedkjempes, og oljelobbyen mister sitt jerngrep på politikken. Foto: Kjetil Aasmundsson, Naturpress.

En gruppe klimaaktivister fra Extinction Rebellion tok tirsdag 2. januar oppstilling ved kontorene til Energidepartementet i Oslo, kanskje ut fra tanken om at vi har ingen tid å miste i det nye året.

Noen «vasket» vinduer og vegger på bygget, en symbolsk påminnelse fra XR om at de anser navnebyttet til departementet for å være ren grønnvasking.

Ordet «olje» er borte fra departementets navn etter å ha vært der i mange tiår. Og etaten er ikke alene om navneendring; tre store myndighetsorganer har nye navn fra 1. januar 2024. Olje- og energidepartementet har endret navn til Energidepartementet, Oljedirektoratet har endret navn til Sokkeldirektoratet og Petroleumstilsynet har endret navn til Havindustritilsynet.

Alle tre etater er fundert på olje- og gassvirksomheten i Norge, men fra i dag har ingen av dem navn som tydelig indikerer dette.

Artikkelen fortsetter under bildet

Plakatering av Energidepartementet. Foto: Kjetil Aasmundsson, Naturpress.

Vil stenge oljekonferanse i Sandefjord

Selv om XR var nokså fåtallige under tirsdagens performance i Oslo, var pågangsmotet og gløden sterk.

Talsperson Jonas Kittelsen fortalte de frammøtte og forbipasserende om aksjonsplaner som XR har lagt for første halvår. Den første store aksjonen vil være mot Olje- og energipolitisk seminar i Sandefjord 16. og 17. januar. På dette årvisse seminaret møter olje- og gassindustrien representanter for de politiske miljøene.

– Etter all sannsynlighet vil energiminister Terje Aasland dele ut titalls nye oljelisenser på den dagen. Det er kriminelt og totalt uansvarlig. Det skal vi stoppe ved å stenge ned konferansen, med mål om at konferansen avlyses og at oljelisensene ikke deles ut, sa Kittelsen.

Her kan du lese alle artikler merket «Extinction Rebellion» som Naturpress har publisert.

– Konkraft – en sammensvergelse

Det ble holdt appell. Foto: Kjetil Aasmundsson, Naturpress.

Jonas Kittelsen annonserte at lobbyorganisasjonen Konkraft vil være det andre store målet for XRs aktivisme i vår.

– Konkraft er en sammensvergelse mellom LO, Fellesforbundet, Industri og Energi, NHO, Offshore Norge, Norsk Industri, Vår Energi … som driver politisk påvirkning for rammebetingelser for petroleumsselskaper som gjør det umulig for Norge å innfri Parisavtalen. Målet til Konkraft er å forlenge oljealderen og å sette hensynet til norsk sokkels konkurranseevne over hensynet til klimaet og menneskerettigheter. Derfor kommer vi til å eksponere alle de enkelte organisasjonene bak Konkraft og det politiske lobbyarbeidet, som undergraver grønn omstilling og bidrar til at petroleumssektoren får uhensiktsmessig gode rammebetingelser, sa Jonas Kittelsen.

– Vi kommer til å forstyrre kraftig aktørene bak Konkraft, slik at det blir klart for mange – inkludert ansatte, medlemmer, og deres styringsorganer – at disse organisasjonene står i veien for en effektiv grønn omstilling, sa Kittelsen.

Dette er alle de 20 organisasjonene i Konkraft: LO, NHO, Industri Energi, Fellesforbundet, SAFE, NITO, Aker Solutions, Subsea7, Oceaneering, Equinor, Aker BP, ConocoPhillips, Halliburton, Total Energies, Shell Norge, Vår Energi, DNO, Norsk Industri, Norges Rederiforbund og Offshore Norge.

Hvordan klare det som virker umulig å klare?

Extinction Rebellion hadde valgt «Økologi foran økonomi» som dominerende slagord tirsdag. Dagens økonomiske modell ble kalt en selvmordspakt.

Redusert forbruk og krav om økologiske hensyn har preget miljødebatten i Norge i mange tiår, og organisasjonen Framtiden i våre hender er så å si grunnlagt på et slikt fundament. Men FIVH har ikke klart å stanse forbrukskarusellen, trass i at det har vært en kampsak siden 70-tallet. Hva er det ved XRs strategi som gjør at den skal ha en større sjanse til å bøye sterke markedsstrømninger, enn det for eksempel FIVH har klart? Kittelsen sa noe om dette, og viste blant annet til Fosen-saken som eksempel på at folkelig protest også i det små kan nytte.

– Vår plan er ikke-voldelig, direkte aksjon. Hundre – fem hundre – tusen mennesker – som velger å si at dette er et samfunn jeg ikke velger å akseptere – kan utgjøre en enorm kraft som på 10-15 dager kan endre det politiske landskapet. Gjennom våre aksjoner ønsker vi å fremme en annen fortelling om hvilket samfunn vi kan ha. Under aksjoner kan vi ha borgerråd der vi lager idéer og samarbeider med ulike aktører, for hvordan framtiden skal se ut, sa Kittelsen.

Andre XR-medlemmer påpekte overfor Naturpress at en vesensforskjell på FIVH og XR er at at Framtiden i våre hender ikke praktiserer sivil ulydighet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: Kjetil Aasmundsson, Naturpress.

North Sea Fossil Free

North Sea Fossil Free er navnet på en annen stor kampanje som XR er med på regien av i 2024. Kittelsen ville ikke røpe så mye om hvordan denne kampanjen vil utspille seg, men fortalte at prosjektet er internasjonalt.

– Bak lukkede dører har en bred koalisjon av store bevegelser i Europa kommet sammen for å kreve at det ikke skal være noen fossile prosjekter i Nordsjøen, og at det må foreligge en ambisiøs utfasingsplan i tråd med Parisavtalen, sa Jonas Kittelsen.

Energiminister Terje Aasland (Ap) kom ikke ut og hørte på XR-aksjonen i Oslo, men ble til gjengjeld parodiert. Talen til Liksom-Aasland inneholdt veldig mange ord, men budskapet var umulig å få fatt på. Jonas Gahr Støre er ikke lenger Norges tåkefyrste, om man skal lene seg til XRs fortelling. Terje Aasland har overtatt.

Se klipp fra Terje Aasland-parodi her


- Annonse -