Protest mot gruvedrift på havbunnen utenfor Stortinget.
Det var mange protesterende røster utenfor Stortinget i dag. Foto: Naturpress / Janet Goulden.
- Annonse -

Stortinget voterer i dag over om Norge skal åpne for gruvedrift på havbunnen. Norsk miljøbevegelse og utenlandske aktivister protesterte utenfor.

Representanter fra blant annet Greenpeace, WWF Verdens naturfond, Naturvernforbundet, Spire, Natur og Ungdom og den internasjonale organisasjonen Avaaz var til stede utenfor Stortinget.

Det fikk ikke flertallet på Stortinget til å snu. Vedtaket går ut på åpne for gruvedrift. Regjeringspartiene Ap og Sp fikk støtte av Høyre og Frp.

Artikkelen fortsetter under bildet

Venstres Ola Elvestuen og MDGs Arild Hermstad deltok under markeringen. Foto: Naturpress / Janet Goulden.

Avaaz har de siste månedene samlet inn over 500 000 underskrifter som krever at Norge stanser planene om å åpne for gruvedrift i dyphavet. Underskriftene overleveres til en representant fra Stortinget under markeringen. 

Franske aktivister

Også aktivister fra Frankrike er med på markeringen i Oslo. To av de sterkeste stemmene i den franske klima- og miljøbevegelsen er aktivistene Camille Etienne og Anne-Sophie Roux, og begge møter opp utenfor Stortinget. I tillegg er skuespilleren Lucas Bravo, mest kjent for sin hovedrolle i Netflix-serien «Emily in Paris» til stede.

Frankrike har innført et forbud mot gruvedrift i dyphavet, og Bravo har engasjert seg sterkt i saken, skriver WWF i en pressemelding. 

EU vil ha foreløpig forbud

Tidligere har over 30 organisasjoner fra hele verden krevd at statsminister Jonas Gahr Støre går av som leder av Havpanelet om planene ikke stoppes. Så langt har 24 land bedt om en pause eller forbud på mineralutvinning til havs, EU-parlamentet har bedt om et moratorium, EUs investeringsbank har ekskludert havbunnsmineraler, og EU-kommisjonen vil ha forbud frem til det er bevist at utvinningen ikke vil skade marint miljø. Over 30 næringslivsaktører inkludert Google, BMW, KLP og Storebrand ber om et moratorium, i tillegg til nesten 800 havforskere fra 44 ulike land

Blant de politiske partiene på Stortinget er holdningen denne:

R: mot; SV: mot; AP: for; SP: for; MDG: mot; V: mot; Krf: mot; H: for; Frp: for.

Mer enn en halv million underskrifter mot gruvedrift på havbunnen er samlet inn. Her fra Eidsvolls plass utenfor Stortinget. Foto: Naturpress / Janet Goulden.

- Annonse -