Det haster å ta grep, sier talsperson for organisasjonen som stiller den spesielle klokken. Illustrasjonsfoto: Unsplash.

Den såkalte dommedagsklokken, som anslår hvor nær jorden er en eksistensiell katastrofe, blir stående på 90 sekunder på midnatt, det nærmeste noensinne.

Bulletin of Atomic Scientists sier tirsdag at klokken blir stående uendret i år, halvannet minutt unna en teoretisk utslettelse av jorden og menneskeheten.

Gruppen viser blant annet til risikoen for at Russland kan bruke atomvåpen i Ukraina. De trekker også fram krigeren på Gazastripen, der atommakten Israel er en av partene, og risikoen for at den konflikten kan spre seg og trekke inn flere land om har atomvåpen.

Også en forverring av klimakrisen er med i vurderingen når klokken, som første gang så dagens lys i 1947, stilles i år.

– Konflikter flere steder i verden innebærer en trussel om kjernefysisk opptrapping, klimakrisen fører allerede til dødsfall og ødeleggelser, og utviklingen av kunstig intelligens og bioteknologi går raskere enn regelverket som regulerer dem, sier sjefen for den Chicago-baserte organisasjonen, Rachel Bronson.

– Haster å ta grep

Overfor Reuters legger hun til at det at klokken blir stående på samme sted som i fjor, ikke er et uttrykk for at verden er stabil.

– Snarere tvert imot. Det haster at styresmakter og sivilsamfunn verden rundt tar grep, sier Bronson.

Organisasjonen Nei til Atomvåpen sier klokken viser at det er kritisk å få til «irreversibel, verifiserbar og gjensidig nedrustning».

– Vi er nærmere dommedag enn vi noen gang har vært, og det absurde er at det er menneskeskapte forhold som gjør det slik, sier talsperson Sofie Fjellblome Nordvik.

«Kunstig intelligens kan bli eksistensiell trussel»

Denne gangen er AI, kunstig intelligens (KI), nevnt av Bulletin. Det er de negative sidene ved KI som omtales og advares mot, positive sider er ikke nevnt:

«AI har et stort potensial til å forstørre desinformasjon og korrumpere informasjonsmiljøet som behøves for å løse store globale temaer som demokratiet er avhengig av. Forsøk på AI-basert desinformasjon kan bli en faktor som hindrer verden i å effektivt håndtere risiko knyttet til atomenergi, pandemier og klimaendringer.

Militær bruk av AI akselererer. Det skjer allerede nå omfattende bruk av AI i overvåkning, etterretning, gjenkjennelse, simulering og trening. Særlig er det grunn til å være bekymret for dødelige, autonome våpen, som identifiserer og ødelegger målene sine uten menneskelig inngripen. Beslutninger om å la AI kontrollere viktige fysiske systemer – framfor alt atomvåpen – kan utgjøre en direkte eksistensiell trussel mot menneskeheten».


- Annonse -
Vil du annonsere her?