Her, i Ytre Hvaler nasjonalpark, ligger fiberkabelen som Tampnet la. Foto: Kjetil Aasmundsson, Naturpress.
- Annonse -

I klagen ber nettverksleverandøren Tampnet om at gebyrets størrelse blir vurdert på nytt.

Tampnet AS, med hovedkontor i Stavanger, la sist vinter et fiberoptisk kabelsystem, kalt Norfest, gjennom Skagerak og med sidetrasé trukket gjennom Ytre Hvaler nasjonalpark i Østfold.

Det skjedde uten at gyldige tillatelser var på plass, mente Hvaler kommune, og ila Tampnet et overtredelsesgebyr på 400.000 kroner.

Da Naturpress først skrev om saken, sendte vi flere spørsmål til Tampnets konsernsjef, men uten å få svar.

Bestrider ikke regelbrudd

Tampnet har nå svart på kommunens krav om overtredelsesgebyr, som er det største beløpet reglene gir adgang til å ilegge i denne sammenheng.

Uten å direkte bestride at reglene ble brutt, ser Tampnet ut til å mene at de handlet i god tro da kabelen ble lagt i nasjonalparkområdet.

Både Hvaler kommune og Tampnet har beskrevet kronologisk hvordan ting har skjedd, sett fra hvert sitt ståsted. Kjernen – sett fra Tampnets side – ser ut til å være at selskapet ikke trodde man behøvde å sende inn ny søknad, på et tidspunkt da Miljødirektoratet hadde omgjort avslaget fra Nasjonalparken.

- Annonse -

Hvaler kommune har understreket at Miljødirektoratets dispensasjon ikke fratok Tampnet plikten til å følge reglene etter plan- og bygningsloven, og at de dermed måtte sende en ny søknad.

Dette ble ikke gjort.

Tampnet siterer i sin klage seg selv i en epost de sendte til kommunen. Der skriver de at de «beklager dersom det var slik at kommunen skulle ha mottatt ny søknad.»

Beklagelsen hjalp ikke. Hvaler kommune ila i juni i år Tampnet overtredelsesgebyret på 400.000 kroner.

– Ikke varige endringer fra kabelnedleggingen

I påklagen sier Tampnet seg uenig i begrunnelsene til Hvaler kommune. I brevet fra kommunen omtales blant annet mulig skade på havbunnen i nasjonalparken, som følge av kabelnedleggingen.

Tampnet anfører dette:

«Kabelstrekningen er lagt utenom områder i nasjonalparken med særlige restriksjoner på sjøbunnen og
verdifulle naturtyper som er kartlagt etter DN-håndbok 19. Konsekvensutredningen viser at tiltaket
ikke vil føre til varige endringer som arealbeslag, endring av strømningsforhold eller fragmentering av
natur.»

Tampnet støtter seg også på Miljødirektoratets rapport hvor det står at det er grunn til å tro at fauna i fiberkabeltraseen vil rekoloniseres etter noe tid.

Klagen, ført i pennen av CTO Infrastructure, Anders Tysdal, avsluttes med anmodning om at vurderingene som er gjort i forbindelse med gebyrets størrelse/utmåling, vurderes på nytt.

Hvaler kommune behandler klagen fra Tampnet i disse dager.

LES OGSÅ


- Annonse -
Vil du annonsere her?