OLJESTAT OG AUTORITÆR: Bakgrunnsbildet viser et offshore oljefelt i Aserbajdsjan. Årets verstsskapsland av FNs klimatoppmøte er en menneskerettsversting - og en oljestat. Foto: Wikimedia / Bruno Girin / CC BY-SA 2.0.

Åtte menneskerettsorganisasjoner går nå ut og krever at FNs klimasekretariat slutter å tildele vertskap for FNs klimatoppmøter til autoritære regimer.

Kravet ble sendt ut denne uka gjennom et åpent brev til FNs klimasekretariat (UNFCCC), som har sitt hovedkvarter i Bonn i Tyskland.

«Vi skriver som en global koalisjon av ikke-statlige organisasjoner for å protestere mot den fortsatte tildelingen av vertskap av FN-konferanser til undertrykkende regjeringer», skriver organisasjonene i sitt åpne brev. 

Aserbajdsjan ble i desember 2024 tildelt vertskapet for FNs 29. klimatoppmøte, som skal avholdes i Baku. 

Dette har «resultert i bruken av regjeringens statlige sikkerhetsapparat til å undertrykke og stenge sivilsamfunnsrommet i landet» ifølge organisasjonene. 

«Slike angrep mot sivilsamfunnet har utvilsomt undergravd kampanjer for å fremme og beskytte grunnleggende menneskerettigheter og friheter i regioner eller land der FN-konferanser holdes», lyder det i det åpne brevet.

TRE KLIMATOPPMØTER: Årets klimatoppmøte COP29 avholdes i Baku i Aserbajdsjan. Fjorårets klimatoppmøte COP28 i Dubai i De forente arabiske emirater. Og i 2022 ble COP27 avholdt i Sharm-el-Sheik i Egypt.

LES OGSÅ: Historiker fengslet i Aserbajdsjan før COP29

Arrestasjoner i forkant av klimatoppmøtet

Den 22. juli ble den aserbajdsjanske statsborgeren Igbal Abilov arrestert under et opphold i Aserbajdsjan. Arrestasjonen kom samtidig som Emin Saiq Ibrahimov, en tidligere aserbajdsjansk diplomat som tidligere var stasjonert i USA, ble arrestert anklaget for knivstikking av en mann.

I følge Amnesty International ble menneskerettighetsforkjemperen Anar Mammadli, leder av Monitoring and Democracy Studies Centre (EMDS) og medgründer av Climate of Justice Initiative i Aserbajdsjan, arrestert 29. april 2024.

Famil Khalilov er en funksjonshemmet menneskerettighetsaktivist og blogger. Han sitter i varetekt etter falske anklager om narkotikasmugling. 

Økonomen Fasil Gasimov, startet en sultestreik 14. juni 2024, for å protestere mot uberettiget straffeforfølgelse og tortur.

Et bilde av Igbal Abilov. Foto: Blankspot.se / Rasmus Canbäck

En rekke av autoritære regimer 

FNs 28. klimatoppmøte ble avholdt i Dubai i De forente arabiske emirater. Også den gang kom det påstander om at klimaforhandlingene var et verktøy for regimet. 

Emiratene har en lang historie med å fengsle menneskerettighetsaktivister og motstandere av regimet. I forkant av COP28 krevde menneskerettighetsorganisasjoner løslatelse av politiske fanger. 

– COP28 gir mulighet til å presse regimet, sa Marilyn Croser fra den britiske organisasjonen Fairsquare til Transit Magasin august 2023

Året før ble FNs klimatoppmøte avholdt i Sharm-el-Sheikh i Egypt. Da ga frivillige organisasjoner og FN-eksperter klar beskjed om at klimaaktivister og sivilsamfunn ble «utsatt for trusler, trakassering og overvåking under COP27» i november 2022.

De åtte organisasjonene som har skrevet det åpne brevet denne uka sier også at COP-arrangører fra autoritære regimer utnytter FNs klimatoppmøter til å sensurere og slå ned på sivilsamfunns-aktivister og -talspersoner: 

«Sekretariatet for FNs rammekonvensjon om klimaendringer (UNFCCC) må sikre at alle COP-vertskap overholder internasjonal menneskerettighetslover og ikke bruker COP som en anledning til sensur», skriver organisasjonene.

OLJEAVHENGIGE ASERBAJDSJAN: President Ilham Aliyev deltar på innvielsen av et anlegg som drives av olje- og gassgiganten Socar. Foto: Presidentens presse- og informasjonskontor i Aserbajdsjan

>> FØLG COP29 I TRANSIT MAGASIN

Øst-Europas tur

Det er Øst-Europas tur til å være vertskap i 2024, ifølge FNs regler om rotasjon mellom fem landgrupper. Men beslutningen må være enstemmig for alle land i regionen, og krigen i Ukraina satte først en stopper for enigheten. 

Russland motsatte seg COP29 skal bli avholdt i et EU-medlemsland og blokkerte derfor Bulgarias kandidatur. 

Det var forhandling om krigsfanger mellom Armenia og Aserbajdsjan som førte til enighet i landgruppen om at Aserbajdsjan skulle utpekes som kandidat til vertsland for COP29.

Under mellomforhandlingene i Bonn i juni i år var Michel Forst tilstede, han er FNs spesialrapportør for miljøforkjempere:

«Med COP29 i Aserbajdsjan er det mulighet for nye utfordringer og behovet for at ulike aktører jobber sammen, inkludert lederen av COP-ledelsen, for å ta opp det som skjer og (for meg) å lære av vitnesbyrd fra sivilsamfunnet», sa Forst ifølge Geneva Solutions.

Forst har som mandat å å overvåke menneskerettighetsbrudd knyttet til miljø og miljøvern, og gi anbefalinger til regjeringer. Han deltok også på COP28 i Dubai:

«Jeg var bekymret for det jeg så og vitnesbyrdene jeg hørte», sa Forst i Bonn.

Dette er de åtte organisasjonene som står bak brevet til UNFCCC:

  • Femena
  • Gulf Centre for Human Rights (GCHR)
  • Human Rights Club, Azerbaijan
  • Institute for Reporters’ Freedom and Safety, Azerbaijan
  • Institute for Human Rights
  • International Federation for Human Rights (FIDH), within the framework of the Observatory for the Protection of Human Rights Defenders
  • Migrant Workers’ Voice
  • World Organisation Against Torture (OMCT), within the framework of the Observatory for the Protection of Human Rights Defenders

Denne artikkelen ble først publisert i Transit magasin.

- Annonse -
Vil du annonsere her?