Årets bjørnejakt i Sverige er stor for andre år på rad. I fjor kunne det skytes hele 631 bjørner.
Den pågående bjørnejakten, som startet 21. august, skal være avsluttet innen 15. oktober. Med fellingstillatelse på 468 bjørner kan tett opptil hver femte bjørn skytes dette året. Telling fra 2023 viser at Sverige har om lag 2400 bjørner.
Bestanden av brunbjørn i dag er dermed betraktelig lavere fra toppåret 2008 da det var om lag 3300 bjørner i Sverige. I likhet med i Norge var bjørn nesten utryddet i Sverige for hundre år siden.
De svenske myndighetene har erklært at 1400 bjørner er minimumsbestanden for at stammen i landet skal være livskraftig.
Nettavisen Natursidan siterer Jonas Kindberg, prosjektleder for det skandinaviske bjørneprosjektet. Han protesterer i et innlegg hos den svenske Rovdjursföreningen mot omfanget av bjørnejakten:
– Det går absolutt ikke an å skyte så mange bjørner. Hvis man vil at bestanden holder seg stabilt på de ca 2400 som vi regner å ha i dag, kan man bare skyte om lag 250 bjørner årlig, inkludert skadefellinger. Men målet til Naturvårdsverket (tilsv. Miljødirektoratet, journ. anm.) er jo at bjørnestammen skal minske, det er derfor avskytingen er så stor. Men som nå å skyte nesten det dobbelte kan raskt få store konsekvenser som kan bli kritiske for bjørnebestanden, sier Kindberg.
Den britiske avisen The Guardian har i en større artikkel omtalt den store bjørnejakten i Sverige. Der siteres også Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet i Norge.
– Det er en betydelig og ganske dramatisk reduksjon av den skandinaviske brunbjørnbestanden. Nå som Sverige i alvorlig grad reduserer stammen vil det få innvirkning på overlevelsesevnen til hele den skandinaviske populasjonen, sier Gulowsen.
Den svenske og norske bjørnestammen ses i noen sammenhenger under ett. Men den «rene» norske bjørnestammen er kun på 178 bjørner, viser tallene fra Rovdyrdata i 2023. Antall bjørnekull er anslått til 9,6 kull, som er på samme nivå som i 2022. Bestanden er fortsatt under det nasjonale bestandsmålet på 13 årlige kull, vedtatt av Stortinget.