Seoul opplever hetebølger i disse dager. Nå er myndighetene dømt for ikke å ha god nok klimalovgivning. Ill.foto: Ethan Brooke, Unsplash / CC.
- Annonse -

Sør-Koreas klimapolitikk ble i en rettsinstans vurdert til å være så mangelfull at det bryter med grunnleggende menneskerettigheter.

Det pågår hele tiden ulike typer klimasøksmål rundt om i verden. Her hjemme er behandlingen av saken mellom staten på den ene siden, og Natur og Ungdom og Greenpeace på den andre siden, nettopp ferdig i Borgarting lagmannsrett. Miljøorganisasjonene vant i Oslo tingrett, med påstanden om at staten ikke har utredet globale klima- og miljøvirkninger av tre oljefelt i Nordsjøen da de ble godkjent av Energidepartementet.

Mens vi venter på dommen i denne ankesaken i Norge kommer det inn meldinger fra den andre siden av kloden om et klimasøksmål i et av Asias demokratier, Sør-Korea.

Klimalovgivningen i landet er ikke god nok til å beskytte dagens og framtidige generasjoner, er kortversjonen.

Dommen falt 29. august, og det var ulike sivile grupperinger og ungdom som hadde anlagt søksmålet mot staten i Sør-Korea.

Hetebølger

Avisen The Korea Times melder om store klimademonstrasjoner i landet i etterkant av domsavsigelsen. I hovedstaden Seoul møtte over 20.000 mennesker opp i en demonstrasjon sist lørdag og krevde øyeblikkelige tiltak som håndterer klimakrisen.

Sør-Korea har opplevd hetebølger så sent som i inneværende september måned. Det ble målt 34,6 grader i hovedstaden Seoul for noen få dager siden, og dette skal være det varmeste som er målt på 85 år. I en annen region, det sørlige Gyeonggi, var temperaturen helt opp i 37,2 grader.

- Annonse -

Landet har denne sommeren opplevd rekorder både hva gjelder antall heteslag i befolkningen, heterelaterte dødsfall og i varigheten av tropiske netter på rad, skriver The Korea Times.

Rettigheter også for framtidige generasjoner

Rettsavgjørelsen tok for seg en lov som har satt opp målene for klimakutt i landet, innen 2030. Disse målene er ikke tilstrekkelige til ivareta folks grunnleggende rettigheter utover 2031, heter det i dommen.

I domsslutningen legges det blant annet vekt på at like rettigheter må gjelde for både dagens såvel som for framtidige generasjoner.


- Annonse -
Vil du annonsere her?