Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Stikkord: klimasøksmål

Greenpeace og Natur og Ungdom vant mot staten i Oslo tingrett. Tre oljetillatelser er kjent ugyldige. Tillatelsene til feltene Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving i Nordsjøen er kjent ugyldige av retten, og miljøorganisasjonene fikk medhold på alle punkter i saken. Natur og Ungdom og Greenpeace vant også fram i forføyningssaken, noe...
FNs tidligere klimasjef Christiana Figueres mener det emiratiske vertskapet for toppmøtet er «tatt på fersken».
– Norge er en klimahykler, ikke en klimaleder. Nå er vi på vei ned til COP28, og med oljeselskaper som deltakere i delegasjonen, sier Frode Pleym (Greenpeace).
Organisasjonene mener staten har brutt norske lover og Høyesteretts krav ved ikke å utrede klimakonsekvensene ved godkjenning av tre nye olje- og gassfelt i Nordsjøen, samt at barns beste ikke er tatt hensyn til.
– Vi er glade for at domstolen anerkjenner alvoret i klimaendringene, sier Fridays for Futures estiske aktivist Kertu Birgit Anton.
16 klimaengasjerte unge i alderen 5 til 22 år sto bak søksmålet, representert av foreningen Our Children's Trust. Domstolen i Lewis og Clark fylke har nå konkludert med at et forbud mot å ta hensyn til effekten av drivhusgasser når myndighetene gir ut tillatelser til fossil industri, bryter med delstatens...
Avkrever svar fra Sveriges statsminister innen 1. juni, ellers går man rettens veg.