Nærmere 192 millioner kroner (18 millioner USD) investerer Norfund i selskapet Irvine’s produksjon av kyllinger og kyllingfôr i Kenya, Tanzania, Botswana og Mosambik.
Det blir opplyst i en pressemelding torsdag. Norfund er statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland.
– Produksjon av fjørfe er et effektivt bidrag til økt matsikkerhet, samtidig som det gir inntekter og dermed bidrar til mindre fattigdom, kommenterer utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp).
— Denne type investeringer i landbruk og lokale matverdikjeder stimulerer til økonomisk vekst og er avgjørende for økt matsikkerhet og selvforsyning, Norfund legger vekt på at at kylling og egg er enkelt tilgjengelige og relativt rimelige proteinkilder. Etterspørselen etter disse matkildene øker raskt i mange afrikanske land som følge av sterkt voksende befolkning, sier Tvinnereim.
Småbønder får kjøpe kyllinger og fôr
Irvine’s, som ifølge pressemeldingen er et etablert selskap med over 60 år i bransjen, ruger fram og selger nyklekkede kyllinger og fôr til småbønder. Disse står i dag for 70% av kyllingproduksjonen på det afrikanske kontinentet, blir det opplyst. Samtidig tilbyr de teknisk støtte og kursing til bøndene, hvorav 70% er kvinner.
– Irvine’s er en viktig jobbskaper som spiller en sentral rolle i kyllingindustrien i regionen. Ved å øke produksjonskapasiteten og styrke de lokale verdikjedene, vil Norfunds investering forbedre Irvine’s kapasitet til å levere til småbønder og skape sårt tiltrengte arbeidsplasser, sier William Nyaoke, regiondirektør for Øst-Afrika i Norfund.
Fôrvekstene er lokalt produsert
Investeringen skal finansiere et moderne avlsanlegg og en fôrfabrikk i Tanzania, samt et rugeri i Kenya. Det skal bidra til økt produksjon tettere på markedet og redusert avhengighet av import.
Norfund forteller at ekspansjonen er anslått å skape rundt 200 nye direkte arbeidsplasser, i tillegg til økte inntekter for tusenvis av småbønder som avler opp kyllingene.
Den nye fôrfabrikken vil også basere seg på innkjøp av mais og soyabønner fra lokale bønder, noe som vil gi ytterligere inntekter og bidrag til den lokale økonomien i Tanzania, heter det.
– Denne investeringen vil gjøre det mulig for oss å fortsette å strekke oss mot vårt mål om å forandre liv i Afrika, gjennom å tilby tilgjengelig, høy-kvalitets proteinkilder, samtidig som vi bidrar til å utvikle lokalt næringsliv, sier Craig Irvine, Group CEO i Irvine’s.