Kampanjen går ut på å be politikere – nærmere bestemt toppkandidatene til alle partier i samtlige fylker – å ta stilling til 10 klimatiltak. Som velger kan du til enhver tid sjekke på nettet hvordan politikerne har svart, eller unnlatt å svare.

Du kan gå inn på hver enkelt politiker og lese besvarelsene på samtlige 10 spørsmål. Samtidig kan du klikke deg inn til politikerens Facebook-side eller Twitter-konto, der du kan skryte av eller kritisere resultatet.

Måling av innspillene så langt, eller mangel på innspill, tyder på at fossilpartiene vil fortsette å være fossilpartier, mens de som tradisjonelt profilerer seg som grønne partier, lever opp til dette.

I alle fall teoretisk.

Kampanjen er slik: Toppkandidatene i de ni største partiene i alle 19 fylker er bedt om å oppgi hvordan de stiller seg til 10 vedtak som de to organisasjonene mener bør på plass i et nytt storting – 10 vedtak som skal ta Norge i retning av et 100 prosent fornybart samfunn innen 2040. Politikerne blir målt individuelt på sine svar, og i tillegg får partiene en samlepoengsum. Ikke besvart gir uansett null prosentpoeng.

Dette er de ti feltene som politikerne blir bedt om å ta stilling til:

  1. 100 % fornybare busser og tog.
  2. 100 % fornybare skip.
  3. 100 % fornybar tungtransport.
  4. 100 % fornybare fly.
  5. 100 % fornybare anleggsplasser.
  6. 100 % fornybare biler.
  7. 100 % fornybar industri.
  8. 100 % fornybar plast.
  9. 100 % fornybart oljefond.
  10. 100 % fornybar energieksport.

 

Fire politikere stilte på lanseringsmøte for 100%fornybar. Fra v.: Åsmund Aukrust (AP), Sveinung Rotevatn (Venstre), Une Aina Bastholm (MDG) og Kari Elisabeth Kaski (SV).

FrP har levert ett svar, Høyre vil ikke svare ja eller nei

Kampanjen ble lansert i begynnelsen av juni. Midt i juli måned har ikke kandidatene til Høyre eller Fremskrittspartiet – unntatt én – svart personlig på spørsmålene, og har dermed null prosentpoeng hittil, av 100 mulige. Arbeiderpartiets kandidater har avgitt svar som totalt gir partiet 19 prosent. Blokken med de tradisjonelt mest grønne standpunktene, Miljøpartiet De Grønne, SV, Venstre og Rødt, har score som ligger mellom 84 og 100 prosent. I sentrum ligger Kristelig Folkeparti med 75 prosent og Senterpartiet med 44 prosent.

Foreløpig har hverken AP-leder Jonas Gahr Støre, statsminister Erna Solberg, eller klima- og miljøminister Vidar Helgesen levert personlige svar. Høyre som parti har avvist å svare ja eller nei på spørsmålene, men har i stedet lagt inn utfyllende besvarelser.

Fra Fremskrittspartiet har det kommet en besvarelse, fra Espen Teigen, Nord-Trøndelag. Teigen er også politisk rådgiver for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Espen Teigen svarer nei på samtlige 10 spørsmål.

Dette har Anniken Huitfeldt, Arbeiderpartiet, svart:

Dette har Espen Teigen, FrP, svart:

Dette har Trine Skei Grande, Venstre, svart:

«Holder ikke å bare iverksette de minst kostbare kuttene»

Et utgangspunkt for kampanjen er Parisavtalen som Norge har ratifisert, og som skal sørge for at den globale gjennomsnittstemperaturen ikke stiger mer enn 2 grader – og aller helst ikke mer enn 1,5.

Dersom dette skal lykkes, mener Zero og FIVH, holder det ikke med gradvise utslippskutt der kun de minst kostbare kuttene blir iverksatt. Målet kan bare nås dersom all bruk av fossil energi fases ut, understreker de to organisasjonene, som mener at noen må gå foran og vise at det er mulig å oppnå målene som er stilt i Parisavtalen.

Kravet fra Zero og FIVH er at Norge bør fase ut bruken av fossil energi og være en 100 prosent fornybar nasjon i 2040.

Ramnefjell: – Må makse på alt for å klare 2 grader

Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, var tilstede på frokostkonferansen der kampanjen ble lansert. Han tror ikke klimapolitikk vil få noen stor plass i valgkampen, i alle fall ikke hos de store partiene.

– Man mangler de store konfliktlinjene i den norske klimapolitikken, og Arbeiderpartiet og Høyre ser ut til å følge hverandre. De tar hensyn til velgeroppslutningen. Men dette vil likevel bli et stort tema i budsjettforhandlingene, fordi vi har forpliktet oss til kutt. Forhåpentlig kan denne kampanjen presse politikerne til kutt – skal vi ha sjanse til å klare 2 graders-målet må det makses på alt, sa Ramnefjell.


Foto: Skjermdump fra kampanjesiden til 100%fornybar.no

- Annonse -
Vil du annonsere her?