Tidligere i år trakk det kanadiske oljeselskapet Pacific E & P seg fra kontraktene i to blokker som de hadde konsesjoner på.

Myndighetene i Peru har nå fjernet konsesjonene i blokk 135 og 137 fra kartet, og det er grunnen til at Regnskogfondet og organisasjonens peruanske samarbeidspartner AIDSEP nå slipper jubelen løs.

I de to områdene som det er snakk om bor Matsesfolket, samt flere urfolksgrupper som ikke har kontakt med omverdenen.

 

«Hadde oljeletingen blitt iverksatt som planlagt, ville det vært katastrofalt både for regnskogen og for indianerne.»

(Regnskogfondet)

Programkoordinator for Peru i Regnskogfondet, Anders Krogh, sier i et innlegg på organisasjonens hjemmesider at Pacifics uttrekk er en stor seier for de peruanske urfolksorganisasjonene.

– De har kjempet utrettelig for dette i årevis. At blokkene også er borte fra konsesjonskartet gir oss håp om at denne regnskogen nå får varig beskyttelse, sier Krogh.

Store utvinningsplaner i Perus regnskog

Ifølge Regnskogfondet har myndighetene i Peru planer om å utvinne olje i en rekke blokker eller konsesjonsområder som til sammen dekker ca. 70 prosent av landets regnskog. Dette «er et forvarsel om utryddelse av dyre- og plantearter og alvorlige brudd på menneskerettighetene til urfolkene som er avhengig av nettopp disse skogene for å overleve», skriver organisasjonen.

Har stoppet oljeutvinning i et område like stort som Danmark

Regnskogfondet melder at de og dets partnere har fått stoppet utbyggingen av fire oljeblokker i peruansk Amazonas, totalt 41 653 km2, et område på størrelse med Danmark, i løpet av de siste ti årene.

Norge og Tyskland viderefører regnskogavtale med Peru

Norske regjeringsmyndigheter har et samarbeid med Tyskland og Peru om bevaring av peruansk regnskog.

Statsminister Fernando Zavala og klimaminister Vidar Helgesen bekrefter sin felles avtale om å bekjempe avskoging og klimaendringer (Foto: Klima- og miljødep.)

Nylig møtte klima- og miljøminister Vidar Helgesen Perus statsminister Fernando Zavala i Lima hvor de undertegnet en felleserklæring. Der bekreftes løftene fra en avtale som ble inngått med Perus forrige regjering i 2014. Målet er å redusere avskoging betydelig og oppnå null netto karbonutslipp fra skog og endring av arealbruk innen 2021, melder departementet.

– Peru er forpliktet til bevaring av skogen. Og det skal være en grønn sysselsetting basert på utvikling av bærekraftige aktiviteter. Vi skal også forbedre livskvaliteten for landbefolkningen, sier statsminister i Peru, Fernando Zavala.

Vil være en langsiktig partner

Vidar Helgesen på sin side forsikrer at Norge vil være en langsiktig partner for Peru, og i økende grad vil belønne Peru for redusert avskoging basert på faktiske resultater.

– Peru har den fjerde største tropiske regnskogen i verden, og spiller en avgjørende rolle i å oppfylle Paris-avtalens klimamål og FNs bærekraftsmål, sa Helgesen under møtet.

Norge har lovet å betale inntil 250 millioner dollar til Peru dersom landet reduserer avskoging og dermed CO2-utslippene. I løpet av de kommende månedene vil Peru etablere et nytt fond som skal forvalte innbetalingene fra Norge for å ta vare på regnskogen i Amazonas.

Tyskland bidrar med 156 millioner dollar

Tyskland, det tredje landet i avtalen, har lovet ca 156 millioner dollar til eksisterende prosjekter innen beskyttelse og bærekraftig forvaltning av Perus skoger.

– Lederskapet til president Kuczynski og hans regjering vil være avgjørende i Perus bestrebelser på å bekjempe avskoging. Samtidig fremmer den økonomisk vekst og bærekraftig forvaltning av det rike naturmangfoldet, sa Tysklands ambassadør i Peru, Jörg Ranau.


Ill. foto: Wikimedia Commons / Martin St-Amant (Bildet er fra regnskog i Peru, men ikke nødvendigvis fra de områdene artikkelen handler om).

- Annonse -
Vil du annonsere her?