- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Beslutningen kommer bare kort tid etter at Paris opplevde voldsomme nedbørsmengder med påfølgende storflom, slik at elva Seinen steg nesten 6 meter over vanlig nivå.

Flommen i januar førte til at flere tusen mennesker i Paris måtte evakuere. I tillegg har minst 242 landsbyer i området rundt hovedstaden, meldt om flomskader.

Nyheten om at Paris følger i fotsporene til New York og andre større byer, ved å ta rettslige skritt mot fossilindustrien, gir ny anledning til jubel i miljøkretser. New York oppgav tidlig i januar i år at byen trekker ut investeringer verd 191 mrd USD fra sitt pensjonsfond, og samtidig setter de BP, Shell, ExxonMobil, Chevron og ConocoPhillips på tiltalebenken.

Ordfører i Paris, Anne Hidalgo, er sentral i arbeidet med divestering fra fossilselskapene (Foto: Wikimedia Commons, A.Schneider83)

– Fantastisk nyhet og et viktig gjennombrudd

– Det er en fantastisk nyhet at byer som New York og Paris står opp for sine innbyggere og holder fossilselskapene ansvarlige for den skaden de forårsaker, sier Clémence Dubois, kampanjeleder i det franske avsnittet av miljøorganisasjonen 350.org. Organisasjonen viser til forskning som peker på at den forrige store flommen i Paris, i mai 2016, med stor sannsynlighet oppstod på grunn av menneskeskapte klimaendringer.

– Dette er et viktig gjennombrudd for divesteringskampanjer over hele verden, som presser byer til å innta en holdning mot forurenserne som ødelegger klimaet, sier Dubois.

Byrådet i Paris har dessuten bestemt at de skal forsøke å overbevise andre store byer, som for eksempel London, til å fjerne fossilselskaper fra investeringsporteføljen sin, ifølge en pressemelding fra 350.org. Dette lobbyarbeidet skal skje gjennom nettverket C40 Cities Climate Leadership Group, der Paris´ ordfører Anne Hidalgo er president.

Byer og institusjoner over hele verden forplikter seg

Utspillet fra Paris og Hidalgo blir sett på som en handling som vil legge press på ordføreren i London, Sadiq Khan. Miljøforkjempere skal være skuffet over Khan, som anser at han ikke har levert på sine valgkampløfter om at London City Hall skal divestere.

350.org viser til en rekke større byer som har annonsert divestering fra fossilselskaper, deriblant Oslo som vedtok å trekke seg ut av kull i 2015. Andre byer som har påtatt seg liknende forpliktelser er Sydney, Cape Town, Berlin, Stockholm og København.

Også institusjoner innen utdanning, tro og helse har siden 2012 innrettet seg mot fossile divesteringer. Til nå har mer enn 800 institusjoner  tatt slike skritt, ifølge 350.org.


Hovedfoto: Pixabay

- Annonse -