Hvis den nåværende trenden i global temperaturstigning vedvarer, vil Afrika rammes hardt, viser forskning.
Senter for global utvikling (CGD) har nylig lansert en rapport som viser at hvis den globale temperaturstigningen ikke holdes under 2 grader, vil flere afrikanske land lide store tap.
– Klimaendringer vil redusere landbruksproduksjonen, og knappheten på matvarer vil øke prisene, sier hovedforfatter bak studien, Philip Kofi Adom i en artikkel på Conversation. Adom er professor ved universitetet Witwatersrand i Johannesburg, Sør-Afrika.
Ikke lenge til
Avlingene i verdensdelen Afrika vil i gjennomsnitt gå ned med 2,9 % innen 2030, og minke med 18 % innen 2050, ifølge framskrivingene som forskningen viser. Reduksjonen i matproduksjon som en følge av forverret klima på det afrikanske kontinentet vil føre til at om lag 200 millioner mennesker risikerer ekstrem hungersnød innen 2050.
Betydelig fall i BNP
En svært alvorlig følge av klimautviklingen er tørke. Rapporten forteller at 50 millioner afrikanere ventes å oppleve mangel på vann som en daglig stressfaktor i det daglige livet.
Ettersom nesten halve arbeidsstyrken (42,5 %) på det afrikanske kontinentet arbeider i landbrukssektoren, vil nedgangen i matproduksjonen også kunne gi høyere arbeidsledighet og potensielt øke fattigdommen. I rapporten anslås det at «bruttokontinentalproduktet», altså det samlede bruttonasjonalproduktet for hele Afrika, vil gå ned med om lag 7 prosent innen 2050.
Mest sårbart i sør
Fallet i global BNP som følge av klimaendringer har tidligere blitt beregnet til hele 64 % innen 2100, gitt oppvarming til 2,9 grader på samme tidspunkt. Åtte av de ti mest berørte landene for en slik utvikling er i Afrika, to er i Sør-Amerika.
De mest sårbare landene i verden vil i gjennomsnitt oppleve et fall i bruttonasjonalprodukt på 20 prosent innen 2050 dersom verden varmes opp med 2,9 grader Celsius (C).