Dykking. Diving.
Korallrevene er i alvorlig fare på grunn av stigende havtemperaturer. Ill.foto: Unsplash.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

«Med den fjerde globale korallrevblekingen har vi fått en presserende oppfordring om å gjøre to ting: Redusere klimagassutslippene og jobbe sammen for å prioritere motstandsdyktige korallrev slik at de klarer seg.»

Forskere uttalte mandag at verdens korallrev opplever en fjerde global bleking. Dette skjer fordi den fossildrevne klimakrisen presser havtemperaturene til rekordhøye nivåer, og setter de kritiske undervannsøkosystemene i fare. Systemer som opprettholder tusenvis av arter.

National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) og International Coral Reef Initiative (ICRI) – et organ underlagt NOAA – melder at de har dokumentert korallbleking i alle store havbassenger både på den nordlige og sørlige halvkule. Dette skjedde mellom februar 2023 og april i år, og kan være den verste globale blekingen som er registrert.

«Siden tidlig i 2023 har massebleking av korallrev blitt bekreftet i hele tropene, inkludert Florida i USA; Karibia; Brasil; det østlige tropiske Stillehavet (inkludert Mexico, El Salvador, Costa Rica, Panama og Colombia); Australias Great Barrier Reef i det sørlige Stillehavet (inkludert Fiji, Vanuatu, Kiribati, Samoas og Fransk Polynesia (inkludert den persiske bukta og Adenbukta); heter det i uttalelsen til de to organisasjonene.

«NOAA har mottatt bekreftelse på utbredt bleking også i andre deler av bassenget i Det indiske hav, inkludert i Tanzania, Kenya, Mauritius, Seychellene, Tromelin, Mayotte og utenfor den vestlige kysten av Indonesia,» heter det videre.

Derek Manzello, koordinator for NOAAs Coral Reef Watch, sa at «ettersom verdenshavene fortsetter å varmes opp, blir korallbleking stadig hyppigere.»

Varmt vann får koraller til å drive ut alger fra eget vev, noe som får organismene til å bli hvite. Selv om de kan komme seg igjen, er slik bleking et tegn på at koraller er under betydelig stress og står i fare for å dø.

Den siste globale blekehendelsen er den andre på de siste 10 årene og «bør være en global vekker,» sa Manzello til The Washington Post.

«Mer enn halvparten av korallrevene på planeten har i utgangspunktet opplevd varmestress på blekenivå det siste året,» sa Manzello.

Meldingen fra NOAA og ICRI kommer mens forskere over hele verden sender alarmerende meldinger om høye havtemperaturer. Forskning publisert forrige måned viste at globale havoverflatetemperaturer hadde brutt rekorder hver dag i året frem til da, og understreket behovet for kraftig begrensing i produksjon og bruk av fossilt brensel.

– Temperaturene havner utenfor grafene, sa Emily Darling, direktør for korallrev ved Wildlife Conservation Society, mandag. – Mens mange koraller lider av ekstremt varmestress og bleking, oppviser noen steder og arter forskjellig slag naturlig motstandskraft. Å finne og bevare disse prioriterte korallrevene er avgjørende for enhver global strategi for å beskytte planetens hav og blå økonomier.

– Med den fjerde globale korallrevblekingen har vi fått en presserende oppfordring om å gjøre to ting: Redusere klimagassutslippene og jobbe sammen for å prioritere motstandsdyktige korallrev slik at de klarer seg, sa Darling.


Denne artikkelen ble først publisert av Common Dreams under CC-lisens.

- Annonse -