De fem oljeselskapene er BP, Chevron, ConocoPhillips, Exxon Mobil og Royal Dutch Shell. Anklagen fra byen New York er at de fem har bidratt til global oppvarming.

New Yorks ordfører Bill de Blasio (D) uttalte ifølge New York Times dette:

– Vi tar kampen mot klimaendringer direkte til selskapene innen fossil energi. De visste om virkningene (av sin virksomhet, red. anm.) og førte med hensikt folk bak lyset for å beskytte sin egen profitt. Klimaendringene blir stadig verre, og da er det opp til fossilselskapene – som har satt oss i denne situasjonen på grunn av sin grådighet – å bære kostnadene ved gjøre New York tryggere og mer motstandsdyktig, sa de Blasio.

New York City skal trekke omlag fem milliarder dollar, tilsvarende 40 milliarder NOK, ut av fossile investeringer i byens fem pensjonsfond. Totalt består disse pensjonsfondene i 189 mrd USD.

Divesteringen skal være den største i sitt slag i USA hittil.

Beslutningen møter ikke uventet motstand fra industrien.

Exxon Mobils kommunikasjonssjef Scott Silvestri hevder at utslippsreduksjoner er en global oppgave som behøver global deltakelse og global handling.

– Søksmål av denne typen – iverksatt av jurister mot en industri som leverer produkter vi alle er avhengige av for drive økonomien vår, og muliggjør vårt hjemlige liv – sørger ikke for dette, sier Silvestri.

I sin artikkel nevner New York Times at Norges Bank i november ba den norske regjeringen om å vurdere å trekke investeringene fra olje og gass ut av det norske pensjonsfondet.

Les hele saken i New York Times.


- Annonse -