- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Christine Spiten kom tidligere i år inn på Forbes‘ prestisjefylte liste over de 30 viktigste teknologene under 30 i Europa. Utviklingen av undervannsdronen Blueye, som kan bidra til å avdekke miljøutfordringene i havet, har ført den norske gründeren langt av sted.

Tidligere i år satt satt hun ved hovedbordet på slottsmiddagen under det britiske kronprinsparets statsbesøk, og i forrige uke ble hun tildelt The Technology Award på Womenomics Nordic Business Conference i København. Geena Davis mottok Global Impact Award for sitt mangeårige arbeid mot skjevheten i hvordan menn og kvinner portretteres i TV og film.

Begge er sterke rollemodeller med imponerende resultater og en inspirerende dedikasjon, het det i juryuttalelsen.

Christine Spiten (t.v.) med de øvrige prisvinnerne i København: Sheela Maini Søgaard (Leadership Award), og Geena Davis (Global Impact Award)
(Foto: Above & Beyond)

Juryen skriver at de ser på Christine Spiten som en viktig ung kvinnelig tech-pionér som også globalt setter kursen innen sitt felt, ettersom dronen allerede brukes til marin kartlegging og utforskning både i USA og på Great Barrier Reef i Australia. Blant tidligere Womenomics Awards-vinnere finner vi HKH Kronprinsesse Mary og klimakommissær i EU Connie Hedegaard.

Ble tidlig havfrelst

En av forklaringene på hvordan Christine, som er oppvokst med fjordgløtt i Asker, har blitt en havets beskytter, er at alle somre og helger ble tilbragt på familiehytta i Nevlunghavn.

– Der er havgapet rett ut, og det var der jeg lærte å svømme og senere å seile og surfe, sier hun til Naturpress, idet hun er på vei til noen dager på familiehytta. – Når man ferdes så mye i overflaten, så blir man nysgjerrig på hvordan det ser ut under.

– Gratulerer med Womenomics Technology Award. Hva betyr dette for deg og Blueye-teamet?
– At produktet og teknologien vår legges merke til, og anerkjennes, er veldig gøy og motiverende for oss! Denne kåringen er også litt utenom de vi har vært med i tidligere.
– Det er ikke mange synlige tech-gründere som er kvinner – heller ikke i den yngre generasjonen under 30. Hva betyr det for deg at prisen har et kvinnefokus?

– Det er en viktig påminnelse om at det fremdeles er et stykke igjen før vi oppnår likestilling mellom menn og kvinner i Tech-bransjen. Det er lett å glemme i det daglige, når alt fokus er på jobben jeg gjør tenker jeg ikke over at det er flest menn rundt meg. 

Hun forteller videre at de nettopp har kvinnet opp teamet med en kapasitet innen marked og salg som de har kapret fra shippingbransjen.

Fikk idéen under studier i USA

Etter å ha avsluttet ingeniørutdannelsen på universitetet på Ås har Christine Spiten rukket  mye. Ideen til dronen fikk hun under gründer- og entrepenørskapsstudier i San Fransisco. Hun hadde praksis hos en liten startup-bedrift som solgte enkle Gjør det selv-droner. Selv ønsket hun å gjøre det mulig for mange flere enn bare dykkere og forskere å oppleve verden under vann.

Den opprinnelige planen var starte distribusjon av konseptet hjemme i Norge. Her fant hun sammen med det ingeniørteamet som i fellesskap har utviklet Blueye-vidunderet på åtte kilo, og som kan nå ned til 150 meter. Det får til og med plass i håndbagasjen, og i dag kan hun konstatere at hundretalls av både profesjonelle og andre haventusiaster står i kø for å forhåndsbestille dronen.

Testturen – eXXpedition

Spiten er ikke en typisk tech-geek, og det har hele tiden vært miljøengasjementet og en større sammenheng som har ligget bak. Så snart prototypen var klar ble den med Christine og et internasjonalt All Women-team på en ekspedisjon med seilbåt over Atlanteren – eXXpedition. Et hovedmål var å se etter sammenhenger mellom marin forsøpling og menneskers helse, og med mikroplast som en av de største miljøutfordringene.

Dette var høsten 2015, og det nydannede Blueye-teamet hadde bare hatt ti-elleve uker på seg for å få en prototyp klar.

Christine Spiten fra Blueye ble tildelt Womenomics Technology Awards i forrige uke

– Men vi klarte det, sa Spiten i et intervju til Infinity i fjor.

– Vi seilte fra Dakar i Senegal til Recife i Brasil, og vi var fjorten damer. Vi hadde den første prototypen klar, og vi brukte den til å kartlegge så mye som mulig. Ekspedisjonen i seg selv var også kjempevellykket. Det var både marinbiologer, leger, kunstnere, formidlere og ingeniører ombord. Vi var ute på havet uten å se land eller noen andre i tre uker, så vi ble koblet av fra alt annet og fikk virkelig tid til å snu og vende på problemet.

Ekspedisjoner langs norskekysten

Etter denne turen dro hun i gang eXXpedition Norge sammen med Malin Jacob, prosjektleder i Hold Norge rent. De to har hatt flere ekspedisjoner langs norskekysten med Christines seilbåt, men da har det handlet mer om å involvere folk; arrangere strandryddinger, bruke undervannsdronen for å se under vann, formidle utfordringene og engasjere til å løse dem. Malin Jacob har sammen med blant andre marinbiolog Pia Ve Dalen hatt en nøkkelrolle i arbeidet med å få økt fokus på marint søppel.

Christine Spiten sier at grunnidéen er å få opp engasjementet hos folk. For å redde havet så må man kjenne det, og da hjelper det med et magisk blått øye som kan ta oss med ned mot 150 meters dyp uten at vi blir våte.

– Hvorfor valgte du å bli ingeniør?

– Jeg ønsket også å lære mer om marinbiologi og økosystemene i havet, men det er viktig å ha kompletterende kompetanse slik at man som ingeniør er en ressurs for de dyktige marinbiologene som allerede jobber innen feltet.
– Med henblikk på konsepter som ditt Blueye – tror du tech kan redde havet, som nå er under enormt press?
– Jeg tror at om vi skal klare å redde havet, må vi forstå det bedre – og at alle må være med. Det finnes heller ikke én teknologisk løsning, men det handler heller om å knytte ulike løsninger sammen og å gjøre dem kommersielt tilgjengelige slik at de taes i bruk. I første omgang vil undervannsdronene våre gi folk en mulighet til å oppleve og utforske havet. Nå jobber vi med å etablere en digital plattform for deling og analyse av data fra havet.
– Hva blir det neste? Skal du jobbe videre som ingeniør med Blueye 2.0, eller ser du for deg andre roller i det globale arbeidet for å redde havene?
– Nå har jeg fullt fokus på Blueye og det er det som gjelder fremover! I fremtiden vil jeg alltid jobbe med havet.

Bor på båt

Christine Spiten treffes mye oftere i ullgenser enn i gallakjole, også i offentlige sammenhenger. Hun har alltid med seg bambusbestikk, komprimerte flerbruksposer, og sugerør av glass – ikke fordi hun er mot all plastbruk, men «fordi det blir feil å lage ting som skal brukes en gang i et materiale som varer i hundrevis av år».
Boligen er en seilbåt, en snart 50 år gammel 33 fots Hallberg Rassy Mistral.
Spiten trives best i ullgenser ved havet.

 

Hun pendler 50/50 mellom Trondheim og Oslo.
– Kjøper du klimakvoter når du flyr?
– Jeg gjør det noen ganger, men er litt ambivalent til kvotene, og jeg mener det er en plasterløsning. Jeg prøver heller å ta tog hver gang det er mulig, og siden dagene er travle så blir det nattog. Det er perfekt! Da slipper jeg også å reise når jeg kommer frem, og kan gå dit jeg skal i begge ender.

Nå i sommer er det imidlertid seilependling som gjelder. Da skal Viva Tavaha, som båten heter, seiles rundt vestlandskysten fra Trondheim til Oslo.


 

Faktaboks Blueye Pioneer:

Norskutviklet undervannsdrone. Er i produksjon, og de første enhetene er klare for levering i september. Mer enn 600 er så langt forhåndsbestilt av dronen, som er beregnet for både proff- og privatmarkedet. Startpris eks MVA: 49.900,- NOK.

Gründere: Christine Spiten, Erik Haugane, Martin Ludvigsen, Roger Skjetne og daglig leder Erik Dyrkoren.

Prototypene er i drift, og har vært utprøvd fra Australia og USA til Oslofjorden og Nord-Norge. Blant bestillerne er Hurtigruten og Redningsselskapet. Kina er sterkt inne på investorsiden.

- Annonse -

2 KOMMENTARER

Comments are closed.