- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

– Vi er stolte over å kunne bidra til at flere norske bedrifter erobrer europeiske markeder, sier Mona Skaret, Innovasjon Norges direktør for privat og offentlig innovasjon.

Fem norske bedrifter vil motta midler via programmet Horisont 2020, to av disse har utviklet løsninger for klima og miljø. Cautus Geo AS og Airtight har fått økonomisk støtte til prosjekter innen henholdsvis vannkvalitetsmåling og energilekkasje i bygg.

Måler vannkvalitet i sanntid

Ifølge tall fra EU har over 43 prosent av alle bekker og elver og 33 prosent av alt grunnvann, for høye nivåer av pesticider og nitrat. Kostnadene som hefter ved dette er for hele Europa beregnet til å være mer enn 220 millioner euro årlig, eller drøyt 2 milliarder kroner.

Cautus Geo AS, med hovedkontor i Lier utenfor Drammen, har i samarbeid med en dansk og en nederlandsk aktør fått midler fra EU til å utvikle et system for sanntidsmåling av vannkvalitet.

– Fast Track to Innovation-tildelingen hjelper oss å nå FNs bærekraftsmål om rent vann, samtidig som våre kunder sparer tid og ressurser, sier CTO i Cautus Geo, Lars Krangnes.

Vil stoppe energilekkasjer i bygg

Oslo-firmaet Airtight arbeider med å utvikle et produkt som skal redusere klimaavtrykk og kostnader ved å senke energilekkasjer i bygg med 50 prosent.

Gjennom prosjektet vil Airtight tilby eiendomsforvaltere en ny, miljøvennlig og kostnadseffektiv måte å spare energi på, melder Innovasjon Norge.

– Støtten fra EU bidrar til å nå klimamålene våre fortere, samtidig som vi sparer energi for kundene og øker levetiden på byggene deres, sier administrerende direktør i Airtight, Per Magne Helseth.


 

- Annonse -