- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

1000 nordmenn og kvinner ble av byrået YouGov stilt spørsmål om kildesortering, på vegne av Grønt Punkt Norge.

Grønt Punkt Norge fremholder at generelt er nordmenn ganske flinke til kildesortering, men for noen butter det likevel.

Dette er noen av favorittunnskyldningene:

  • Orker ikke
  • Har ikke tid
  • Vil heller se på TV
  • Klarer ikke å holde orden på alle posene
  • Mangler en passende løsning for kildesortering hjemme
  • Ønsker ikke å forholde seg til flere avfallsposer og bøtter
Jaana Røine.

– Her var det mange dårlige unnskyldninger for å ikke gjøre en miljøinnsats, er kommentaren fra Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, når hun får se listen over nordmenns vanligste unnskyldninger for å la være å kildesortere.

14 prosent av de spurte svarer at de mangler en passende løsning for avfallssortering hjemme, mens ni prosent sier at de ikke ønsker å forholde seg til flere avfallsposer og -bøtter.

Unnskyldningene holder ikke, mener Røine.

– Det er ikke vanskelig å tilrettelegge for kildesortering hjemme. Du kan enten bygge en løsning selv, eller kjøpe et ferdig system med flere avfallsbøtter i butikken, sier hun.

«Vil heller se på TV»

12 prosent svarer at de ikke orker å kildesortere, mens 10 prosent ikke har tid. Og tre prosent vil heller se på TV.

– Jeg forstår godt at man ikke alltid har tid eller energi til å kildesortere avfall. Det er mange, særlig småbarnsfamilier, som sitter i tidsklemma. Likevel, det går faktisk an å sette den tomme juicekartongen på kjøkkenbenken og heller kildesortere den senere, er rådet fra Jaana Røine.

Forstår ikke hva slags materiale det er

Nesten én av fem svarer i undersøkelsen at de av og til ikke forstår hva slags materiale avfallet er laget av. Disse får mer sympati fra sjefen i Grønt Punkt Norge.

– Det er det ikke alltid så lett, særlig siden enkelte emballasjetyper kombinerer ulike materialer. For eksempel er noen snacksposer kledd med aluminiumsfilm på innsiden. Disse lar seg ikke gjenvinne og kan derfor like godt gå i restavfallet og energiutnyttes lokalt. Her arbeider vi for å få produsentene til å merke emballasjen sin bedre, eller aller helst unngå å kombinere ulike materialer, sier hun.

Nesten halvparten får miljøklem av Røine

Litt under halvparten av respondentene i undersøkelsen, 47 prosent, kildesorterer etter eget utsagn alltid avfallet sitt, så lenge muligheten er til stede. De er Røine opptatt av å skryte av.

– Å være miljøvennlig handler om alle de små og store valgene du tar i hverdagen, enten det er flyturer og bilkjøp eller den tomme maisboksen du skyller og sorterer selv om du egentlig har mest lyst til å synke ned i sofaen. De som alltid kildesorterer fortjener en god, grønn miljøklem, sier hun.


Foto: Grønt Punkt Norge

- Annonse -