Søppelkunstner for anledningen; Solberg med kunstnerne Astor Andersen og Kari Prestgaard (Foto: Helge Brekke)

Tankevekker av plastsøppel

De to sandefjordkunstnerne har i flere år turnert rundt i landet med Den kulturelle skolesekken, og sammen med skoleklasser har de skapt de utstilte fuglene og fiskene – sårbare arter fra den norske kystfaunaen – av plastsøppel fra alle verdenshavene.

Her lærer elevene mer om plasttrusselen, og hvordan den kan bekjempes. Mer enn 6000 elever har deltatt siden 2013.

Bildene står foran Stortinget til og med torsdag (Foto: TLB)

– Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Når elevene lager kunst av havplast blir de utfordret på hva søppel er og hva det kan brukes til. Med kunst som pedagogisk verktøy viser vi dem hvordan gjenbruk, resirkulering og økologisk økonomi kan fungere i praksis. Prosessen gir barna en positiv personlig erfaring med det negative, sier kunstnerne i intervju med Naturpress.

– De har det gøy og er kreative rundt en problemstilling som er alvorlig, og da virker det som om det når dypere. Vi er ærlige med barna, og er klare på at det å lage kunst av søppelet løser ikke problemet, sier Kari.

– Men bildene vekker oppmerksomhet, og de starter samtalen, fortsetter Astor. – Hva gjør vi med det? Hvordan løser vi problemet?

Kunstnerne tror prosessen åpner et konstruktivt mellomrom mellom de harde realitetene og maktesløsheten, og sår et lite frø. Når søppelet blir en ressurs for å skape noe fint der og da, så gir det mange en erfaring av å beherske en positiv metode for å hanskes med utfordringen.

Stort marked – sterke bilder

– Det er en kraft i bildene som gjør at de er svært populære. I de fire årene vi har solgt elevarbeider til inntekt for TV-aksjonen, har bildene innbrakt nærmere 100.000 kroner til organisasjoner som Unicef, Regnskogfondet, Redd Barna og Kirkens bymisjon, sier Astor.

Bildene henger nå i kommunale bygg, i venteværelser hos leger og tannleger.

– For oss er det viktig at mange får oppleve bildene. Vi kommuniserer plast i havet på en vennlig måte. Det er få som ønsker å henge dokumentarfotoene av døde dyr innviklet i plast, sel med ølboksplast rundt halsen, og skilpadder med q-tipspinner opp i nesen på veggen, mener kunstnerne. Våre bilder forteller historien om plast i havet på en visuelt forlokkende måte, som gjør at man faktisk orker å se på problemet, og får lyst til å snakke om det, sier Astor.

Strandsøppelkunsten deres vil i løpet av høsten ha nådd ti tusen barn. Opplegget er del av et internasjonalt nettverk der de utveksler alt fra råstoff til idéer. Kunstnerne prioriterer formidlig fremfor egne kunstprosjekter. De har også begynt med workshops for voksne – som oftest firma-kickoffs og seminarer, og de fikk et lite etisk dilemma når den første bestillingen tikket inn fra et oljeselskap nå i høst. –

Prosjektet har jo rot i et dypt personlig miljøengasjement, sier de, men når oljeselskap ønsker å jobbe med disse problemene internt, så er jo det et skritt i riktig retning.

Politisk kunst?

Onsdag 31.10 var det workshop med plastsøppel foran Tinget, og da fikk både Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen og Statsminister Erna fikk prøve seg. Formatet her var drop-in workshop med fantasidyr, så disse verkene blir gjenbrukt i nye arbeider, og lever kun videre i digitalt format.

Ernas fisk – muligens en Blåstål, foreslår kunstnerne (Foto: Prestgaard/Andersen)

Miniutstillingen er satt opp i anledning Nordisk råds ministersamling og prisutdeling sist tirsdag, og den står foran Stortinget til og med 1. november, så da kan både ministrene og Theresa May, som også gjester samlingen, få utstillingen med seg.

- Annonse -
Vil du annonsere her?