Forteller norske bønder om klimatilpasning i Malawi

Indila Theu er småbonde i Malawi, og er modellbonde i landsbyen hun bor i. Til tross for klimaendringene har hun og mannen klart å dyrke tre ganger så mye som de gjorde før.

Indila Theu blir i Norge i to uker og vil møte flere hundre norske bønder i løpet av perioden hun er her.

Hun deltar på mange arrangementer for å fortelle sin historie, opplyser Utviklingsfondet, som har fått utarbeidet en rapport om hvordan klimaendringene i verden vil medføre redusert matproduksjon.

Rapporten ser spesielt på norske og malawiske forhold.

Malawi – som er et av verdens fattigste land – har forlengst merket klimaendringene, for eksempel ved at bøndene har opplevd flom og tørke om hverandre de siste årene. Ifølge Utviklingsfondet vil gjennomsnittstemperaturen i Malawi trolig øke med fire grader dersom dagens nivå av klimagassutslipp fortsetter.

Indila Theu (Foto: Utviklingsfondet)

Indila er 36 år gammel, og er mor til tre barn. Hun forteller om hvordan hun og andre bønder i Malawi rammes av klimaendringer, og hvordan de går fram for å tilpasse seg et endret klima.

Nøkkelordene er bærekraftige metoder og opplæring i klimasmart landbruk.

Som modellbonde i hjemlandet har hun ansvaret for å lære bort teknikkene hun har lært til andre bønder i lokalområdet, og nå har hun 15 følgebønder som hun følger opp. Tidligere hadde ikke Indila og familien hatt nok mat til hele året. Nå har de overskudd nok til å selge, i tillegg til at hun gir bort til de svakeste i lokalsamfunnet som ikke har mulighet til å klare seg selv, skriver Utviklingsfondet.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?