Bjørn Tore Orvik og Kristin Nordal fra Yara mottok prisen onsdag kveld (Foto: Kristoffer Myhre).
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Prisen ble delt ut under Zerokonferansen onsdag kveld, og Bjørn Tore Orvik, prosjekteier for Yara Birkeland, mottok prisen.

De to andre virksomhetene i finalerunden var Pon Equipment og Tine.

Yara og Kongsberg Gruppen vant prisen for å ha utviklet verdens første elektriske og selvkjørende containerskip. I følge juryen vil Yara Birkeland bidra til å fjerne utslipp ved å flytte transport fra vei til sjø, og i tillegg muliggjøre nye forretningsmodeller og kommersialisering av teknologi som bidrar direkte til utslippskutt.

Det er det norske verftet Vard som bygger der spesielle skipet. Selskapet Kongsberg har ansvaret teknologien

Fra 2020 vil Yara Birkeland gå i rute mellom Yaras gjødselfabrikk i Porsgrunn og havnene i Larvik og Brevik. Ifølge Yara selv vil dette erstatte 40.000 turer med dieseldreven lastebiltransport årlig. Fra 2022 skal skipet gå autonomt, altså være selvgående, førerløst. Det blir da verdens første utslippsfrie og selvkjørende containerskip.


 

- Annonse -