Deese var en av presidentens nærmeste rådgivere i årene 2009 til 2016.

Han er nå i Oslo og var en av foredragsholderne på Zerokonferansens første dag, og var også en av deltakerne i en av paneldebattene. Han kom blant annet inn på USAs varslede uttrekking fra Parisavtalen.

– Det er pinlig for USA, men arbeidet med klima som vi gjorde i den forrige administrasjonen er ikke bortkastet, sa Deese.

Mange delstater og selskaper støtter Parisavtalen

Han mente at Trump-administrasjonen har vist at de ikke er interessert i å la USA ha en lederrolle i kampen mot klimaendringene. Ifølge Deese motvirkes beslutningen av at det er et stødig engasjement for klimasaken i store deler av næringslivet og i mange amerikanske delstater, og disse opererer uavhengig av føderale bestemmelser og har høye ambisjoner.

– Over 1.700 amerikanske selskaper og 16 delstater sier at de støtter Parisavtalen. På COP23 i Bonn om kort tid vil dere få se at amerikanske delstater har en klimapolitikk, sa Deese.

Trump-administrasjonens målsetting om å skrote Clean Power Act kan gjennomføres, men da er man nødt til å komme med noe annet, hevdet Deese.

– Og de har ikke sagt noe om hvordan de skal skrote CPA. Delstatene kan uansett holde fast på sin politikk, selv om de føderale myndighetene tar en annen vei. I USA har vi for tiden en tilstand av usikkerhet, men vi har ikke en stemning av tilbakeslag.

– Endringstempoet øker

Han mente at Norge og en rekke land i EU som har en strategi for grønn vekst, vil være vinnerne i årene framover. Deese holdt fram Norges aktive rolle på elektrifisering av transportsektoren.

– Endringstempoet øker, og særlig i transportsektoren. Vi kan stå overfor en av de største endringene i historien. I mange år nå har vi forsøkt å forutse hvor store investeringskostnadene i fornybarsektoren kommer til å bli, og hvert år har vi bommet. Vi har sagt et for høyt tall. Framover blir det viktig å vise fram risikoene knyttet til klimaendringer, kostnadsmessig. Dette er investorene opptatt av, sa Deese.

Tidligere president i USA, Barack Obama (Foto: Wikipedia)

Han hadde en anekdote fra Obama-tiden:

– I forkant av et intervju som en journalist fra New York Times skulle ha med  presidenten, fortalte jeg Obama at produksjonsveksten i USA i en nylig passert periode hadde ligget på 12 prosent, og samtidig hadde utslippene gått ned med 10 prosent. Han sa, «virkelig?», og ba meg sjekke tallene, noe jeg selvsagt ikke rakk å gjøre på så kort tid. På slutten av intervjuet overhørte jeg at Obama likevel gav journalisten dette poenget, og da han etterpå passerte meg viftet han med pekefingeren og sa: «You better be right!»


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?