Bill Gates (Foto: Wikimedia Commons / ENERGY.GOV).
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

På messen Reinvented Toilet Expo i Beijing som nylig er avholdt, valgte mangemilliardæren å gå svært direkte til verks.

Stiftelsen hans, Bill and Melinda Gates Foundation, står bak utviklingen av et toalett som omdanner avføringsavfallet til gjødsel ved hjelp av kjemikalier uten at vanntilsetning er nødvendig, og heller ikke trenger et kloakksystem for å bringe avfallet bort.

Utgangspunktet er at helsepotensialet for introduksjon av en vellykket toalettløsning i fattige deler av verden er stort, og at behovet er enormt.

Flere internasjonale medier skriver om saken, blant annet Reuters, Associated Press og EcoWatch.

– Alle vi som er her, er er på grunn av én ting: Fordi over halvparten av jorden befolkning ikke har de trygge sanitære forholdene de trenger for å leve sunne og produktive liv, sa Bill Gates i en tale han holdt.

Her er en tweet som Associated Press publiserte:


Det var under denne talen han hadde brakt med seg en krukke som inneholdt ekskrementer, og som fikk stå på talerstolen i flere minutter.

– Dere gjetter kanskje hva som er i denne beholderen – og ja, det er riktig. Menneskeavføring. Denne lille dosen med ekskrementer kan inneholde så mye som 200 trillioner med rotavirusceller, 20 milliarder Shigella-bakterier, og 100.000 egg fra parasittormer, sa Gates, en gang medgründer av Microsoft og i dag en av verdens aller rikeste personer.

Ifølge Reuters dør hvert år nesten en halv million barn under 5 år på grunn av dårlige sanitærforhold. Helsekostnadene målt i penger anslås til 223 milliarder USD.

Det pågår for tiden testing av flere slike toalettyper i Durban i Sør-Afrika. Noen av modellene trenger ikke strøm for å virke, mens andre drives med solstrøm.

Se video fra talen, og intervju med Bill Gates her:


 

- Annonse -