Fra pilotanlegget i Sveits. Dimensjonene her er 1/10 av et reelt produksjonsanlegg (stillbilde / skjermdump fra Quartz-video).
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Omtrent så enkelt kan prinsippet bak Energy Vault sitt energikonsept forklares. Det sveitsiske selskapet tilbyr et alternativ til batteri, for lagring av energi fra fornybare kilder som vind og sol.

Ved å utnytte gravitasjonskraften og kinetisk energi på denne måten mener utviklerne å ha et system som kan halvere lagringskostnadene på el, sammenliknet med batterilagring.

Systemet virker slik: Et tårn med høyde som en 35-etasjes blokk stables opp av betongblokker som hver seg veier 35 tonn. Når et solkraftanlegg eller vindkraftanlegg produserer mer strøm enn det som forbrukes ute i nettet vil en automatisk kran bruke overskuddsenergien til å heise opp en betongblokk. Når nettet på nytt får bruk for mer strøm vil autokranen senke betongblokker ned mot bakken igjen, og den kinetiske energien som utløses, drifter strømgeneratoren.

Saken fortsetter under illustrasjonen.

Fra v.: Fra en «fulladet» vault, ut til høyre mot en høyt utnyttet. (Ill.: Tara Power).

Jevn strømproduksjon

Anleggene leveres modulært, med kapasitet liggende mellom 10 og 35 mWh. Kapasiteten på strøm levert ut på nettet oppgis å ligge mellom 2 og 5 MW.

Programvaren som styrer systemet sørger for umiddelbar respons på strømbehovet. Kranene heiser og senker blokkene med nøyaktig avpasset hastighet slik at strøm genereres uten avbrudd, opplyser selskapet, som er representert både i Sveits og California.

Bruker overskuddsbetong til vektblokker

Ifølge nettstedet Fast Company kan kostnadene ved bruk av løsningen til Energy Vault konkurrere med bruken av kjempestore lithium-ion batterier, lik de som Tesla har bygget i Australia. En av fordelene som framheves ved Energy Vault er bruken av enkle og lett tilgjengelige råvarer, for eksempel overskuddssement og betong, til vektblokkene.
– Dette er materialer som ellers bare ville ha gått til deponier, sier Robert Piconi, CEO og medgründer av selskapet.

En annen fordel som framheves er at fraværet av batterier betyr at lithium-utvinning, med de potensielle forurensings- og naturødeleggende virkningene det kan ha, ikke behøves.

I Sveits er det montert en prototyp av et slikt anlegg. En første kunde på Energy Vault skal allerede være på plass, indiske Tata Power.

YouTube-video fra Quartz, om Energy Vault:


- Annonse -