Teknologiutviklingen innen vindenergi i det aktuelle eksempelet har gitt en energigevinst på 22-gangeren, melder UNFCCC, FNs sekretariat for klimaendringer.
Arbeiderne som tok fatt i den gamle vindmølleparken i California fra 80-tallet skiftet ut de gamle rotorbladene med nye, lengre og lettere blader. Dernest ble de gamle girkassene skiftet ut med nye, mer effektive.
Fornyelsesarbeidene er med og skaper arbeidsplasser i amerikansk vindkraftindustri, som nå sysselsetter rundt 100.000 personer.
Se video (artikkelen fortsetter under):
See how #windpower technology has improved since the first projects were built in the U.S. in the 1980’s. Via @AWEA pic.twitter.com/Pk8i2zYaLe
— UN Climate Action (@UNFCCC) August 24, 2017
– Vindkraft har blitt en viktig del av den amerikanske økonomien. Hvert år investeres det milliarder av dollar ute i distriktene, og understøtter mer enn 100.000 arbeidsplasser rundt i de 50 delstatene, sier John Hensley, som er underdirektør for industriell data og analyse ved AWEA, USAs bransjeorganisasjon for vindkraftindustri.
Prisfall i USA
AWEA har utviklet et interaktivt kart som gir en fullstendig oversikt over alle vindanlegg som er i drift i hele landet. En innebygd time-lapse funksjon viser utviklingen innen utbyggingen av vindanlegg i USA fra 1981 og fram til i dag. Kartet viser også markører på mer enn 500 fabrikkanlegg som er knyttet til vindkraftindustri. Disse fabrikkene i 41 stater har tilsammen 25.000 ansatte.
I tre nye rapporter fra det amerikanske energidirektoratet (DOE) konkluderes det med at prisen på vindkraft i USA er lavere enn noengang.
– Vindprosjekter i USA er blant de mest produktive i verden, og nye data viser at det er et ytterligere potensial for å levere rimelig, stabil og ren elektrisitet til det amerikanske folket, sier CEO i AWEA, Tom Kiernan.
Stor utbygging i Norge
I Norge er Europas største vindkraftanlegg på land under bygging i Sør- Trøndelag. Utbyggeren Fosen Vind lager seks store vindparker som skal gi tilsammen 1000 MW strøm, nok til 170.000 norske husstander. Dette anlegget skal stå ferdig senest i 2020. Bak Fosen Vind står eierne Statkraft, TrønderEnergi og det europeiske vindkonsortiet Nordic Wind Power DA.
Informasjonsressursen fornybar.no melder at forskere ved Stanford University har gjort beregninger av vindhastigheter 80 meter over bakken (vanlig turbinhøyde) i hele verden. De har kommet til et globalt potensial for vindkraft på 72 TW som tilsvarer en energiproduksjon på 144 000 TWh/år.
Selv om bare en femdel av dette potensialet blir utnyttet, vil det dekke hele verdens energiforbruk og syv ganger elektrisitetsforbruket, ifølge Fornybar.
Foto: Skjermdump / stillbilde fra video, UNFCCC