Jan Thomas Odegard besøkte Somalia tidligere i høst (Foto: Utviklingsfondet).
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Kritikken bygger på at Norge ifølge Utviklingsfondet ikke oppfyller Parisavtalens intensjon om å bruke like mye penger på klimatilpasning som klimakutt.

Norges bidrag til klimatilpasning er ikke engang på 10 %, langt bak andre land – og det betyr at Norge svikter de fattigste, mener Utviklingsfondet.

Organisasjonen minner om at EU bruker opp mot 30 % av sin klimafinansiering på klimatilpasning.

– Årets statsbudsjett inneholdt ingen signaler om at satsingen økes. Det er altfor dårlig, sier Jan Thomas Odegard (bildet), leder av Utviklingsfondet. 

– Vi må slutte å bare snakke om hvor vi skal være i 2030. Fattige småbønder står i frontlinjen mot klimaendringene. De er helt avhengige av at det internasjonale samfunnet bidrar til å løse de problemene de selv ikke har skyld i. Det er hva som skjer i 2019 som er viktigst for menneskene som kjenner klimaendringene på kroppen, sier Odegard i en pressemelding som er publisert. 

Drar til COP24 med sine inntrykk fra Afrika

Odegard, som drar til klimatoppmøtet COP 24 i Polen på lørdag, var nylig i Somalia, et land som ble rammet av sterk tørke i fjor, med matmangel som et resultat.

– I områdene jeg besøkte døde over 70 % av husdyrene på grunn av tørke de tre siste årene. Det er katastrofalt for en befolkning som har dette som sitt viktigste levebrød, sier Odegard.

– Samtidig møtte jeg en far til åtte barn, som donerte et stort landområde for å dyrke fram nye matplanter som tåler tørke og ekstremvær. Dette er folk som mangler det meste, men allikevel deler sine ressurser for at lokalbefolkningen skal kunne stå imot klimatilpasningene. Han er et av klimavitnene vi må lytte til.

Skal utøve press på de rike landene

På klimatoppmøtet i Polen skal Odegard være med og presse på for at de rike landene skal ta ansvar for å hjelpe de som er hardest rammet av klimaendringene. Han tar med seg inntrykkene sine fra Somalia.

– Det er dette som er klimaendringenes virkelige ansikt, og det er det helt avgjørende å ha med seg i slike internasjonale toppmøter. Det handler om mennesker, og det skjer her og nå, sier Jan Thomas Odegard. 


- Annonse -