Fra venstre Kjell Olav Maldum, Stephan Bockmühl og ordfører John Harry Skoglund i Fet kommune. Foto: Katrine Lunke.

Hvert år sender vi 20 000 tonn plastflasker til Sverige og Tyskland for resirkulering, fordi vi mangler anlegg til å håndtere det her hjemme.

På Heia i Fet kommune i Akershus sorterer og bearbeider Infinitum årlig over én milliard plastflasker og bokser som kommer inn gjennom panteordningen. I en pressemelding i dag opplyser selskapet at det nå skal investeres nærmere 200 millioner kroner i et nytt resirkuleringsanlegg på tomten, der det skal produseres PET-plastråstoff til nye flasker.

Opp mot 30 arbeidsplasser

Om en stund vil det bli slutt på å sende plastflaskene utenlands for resirkulering.

Byggingen av det nye anlegget starter før sommeren, opplyser Infinitum. Produksjonen av resirkulert PET-materiale skal starte i andre halvår i 2020. Infinitum skal eie bygget og leie ut til Veolia, som skal drifte anlegget.

– Resirkuleringsanlegget vil skape opp mot 30 arbeidsplasser og bidra til å utvikle kompetanse og et fagmiljø innen resirkulering i Norge, sier administrerende direktør Kjell Olav Maldum i Infinitum.

– Vi er glade for å kunne bidra til at ren PET-plast kan resirkuleres og brukes igjen og igjen til nye flasker i en lukket sløyfe. Dette har en betydelig miljøeffekt, sier Stephan Bockmühl, som er leder for PET-resirkulering i Veolia.

Du kan se en video fra lanseringen av nyheten fra Fet her.

Kan gi klimagasskutt på opptil 77.500 tonn årlig

– Dersom nye flasker lages med 80 prosent resirkulert materiale, vil plasten i flaskene i snitt blir brukt fem ganger i den lukkede sløyfen. Dette vil i så fall gi en årlig reduksjon i klimagassutslipp på 77 500 tonn, sier Maldum.

Infinitum ser det som en utfordring at drikkevareprodusentene velger ny plast i flasker, fordi oljeprisen er lav og ny plast billig. Det fører til at de fleste panteflaskene i Norge ofte ender opp som flasker i europeiske land uten pantesystem eller effektivt innsamlingssystem, i stedet for å bli til nye flasker i Norge.

Infinitum sier de har støtte fra bransjen for et forslag om å endre dagens avgiftssystem.

– Drikkevareemballasje er allerede er tungt avgiftsbelagt, men ikke alle avgiftene har miljøeffekt. De opprettholder en gammeldags bruk og kast-holdning. Vi ønsker oss heller en avgift som belønner bruk av resirkulert plastmateriale. Da vil vi redusere vi både oljeforbruk og utslipp, sier Maldum.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?