Bildecollage: Naturpress

Vedtaket på Arbeiderpartiets landsmøte i begynnelsen av april, om ikke å tillate konsekvensutredning for oljevirksomhet i Lofoten, havnet på avisforsidene også internasjonalt.

Fossilsektoren fikk kort tid før denne nyheten enda et dårlig tegn fra Norge, og som av enkelte aviser trekkes sammen med AP-vedtaket til en antakelse om at fossil energi sliter i motvind i oljelandet Norge: Det norske oljefondet skal kaste ut såkalte oppstrømsselskaper (som aktivt driver med leting og produksjon) innen olje i sin investeringsportefølje.

Her er noen internasjonale avisoverskrifter og sitater (for å lese artiklene i sin helhet, klikk på avisnavnet):

 


Bloomberg:

«Norges oljeindustri har blitt tildelt et kraftig slag fra en av sine viktigste politiske allierte.

Arbeiderpartiet, i opposisjon og landets største i nasjonalforsamlingen og en langvarig støttespiller for industrien, besluttet lørdag å stanse presset for å lete etter olje i havet ved det sårbare Lofoten-området i Norges arktiske sone. Beslutningen fører til at oljeproduksjon i området blir enda mindre aktuelt enn det allerede er, og skaper usikkerhet rundt spørsmålet om hvorvidt industrien kan regne med støtte fra norske politikere i framtiden».


 

Huffington Post:

Arbeiderpartiets vedtak om å gå i mot oljeboring i området utløste en skarp reaksjon fra (bransjeorganisasjonen, red.anm.) Norsk olje og gass, der lederen (Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, red. anm.) sa at «industrien er overrasket og skuffet».


 

Independent:

«Vedtaket i Arbeiderpartiet i opposisjon skaper et stort parlamentarisk flertall mot oljeutvinning i det sårbare havområdet, noe som illustrerer den voksende motstanden mot den forurensende fossilenergien, som har gjort landet til et av verdens rikeste».


 

 

Business Green:

«Nyheten gir et ytterligere signal om at den politiske støtten til olje- og gassindustrien er på vikende front hos Vest-Europas største petroleumsprodusent, som har bygget opp et «trillion-dollar» stort pensjonsfond på toppen av inntektene fra sektoren».


 

 

 

 

Express:

Ingrid Skjoldvær, leder for pressgruppen Folkeaksjonen, som har kjempet for å hindre oljevirksomheten i å komme til Lofoten, uttrykte lettelse over nyheten:

– I mer enn et tiår har vi arbeidet for at Arbeiderpartiet skal stå på den riktige siden av historien og stemme for beskyttelse av et av verdens mest sårbare og unike havområder, mot olje- og gassutvikling.»


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?