Bilder fra demonstrasjonene i Oslo i dag. Foto: Twitter/XR.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Saken er oppdatert | Extinction Rebellion holdt sin første aksjon i Norge i dag.

Nedover Karl Johans gate i Oslo gikk et gravfølge med medlemmer kledd i svart, bærende på en kiste med påskriften «Judaspenger = Oljepenger», og andre slagord.

Siden har demonstrantene tatt oppstilling utenfor Finansdepartementet i Oslo. Vi har foreløpig ikke mottatt opplysninger om arrestasjoner i forbindelse med aksjonen.

I ettermiddag skal det holdes et opprørsforedrag på Deichmanske hovedbibliotek, i regi av XR.

Her er tweets som XR har publisert fra Oslo-aksjonen:


Bildet er fra en XR-demonstrasjon i Naturhistorisk Museum i Paris 24. mars. Foto: Skjermdump/XR-video.

Dette skrev vi tidligere i dag:

I dag, 15. april starter en periode med mange varslede aksjoner fra klimaopprørsgruppa Extinction Rebellion, rundt om i hele verden. International Rebellion Week er navnet på aksjonsperioden.

Også i Norge har XR planlagt flere demonstrasjoner.

I Oslo sentrum skal det mandag den 15. holdes et imaginært gravfølge der demonstrantene skal sørge over «vår fremtid og vår planet og alt dyre og planteliv nå midt i den sjette masseutryddelsen», som XR beskriver det på sine Facebook-sider. De som ønsker å delta blir bedt om  møte opp i mørke, pene klær.

Lørdag 27. april tar Oslo del i en globalt synkronisert aksjon som foregår i en rekke byer.

Denne aksjonen er en massemobilisering som skal utformes som et usynlig teater, forklart ved at demonstrantene skal simulere hva som vil bli resultatet av «business as usual» – nemlig at store mengder mennesker vil oppleve en unødvendig tidlig død pga klimakrisen og dens effekter, skriver XR.

Aksjonsformen kalles «Die-in».

Extinction Rebellion Norway opplyser at de for tiden får mange nye medlemmer, og at de jobber på spreng med å bygge opp organisasjonsstrukturen.


 

- Annonse -