Fra demonstrasjonen på Oslo S.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Gruppens «Die in»-aksjon ble markert i mange byer rundt om i verden lørdag 27. april. I Oslo fikk turister, reisende og handlende på tre sentrale steder i byen høre hva Extinction Rebellion kjemper for.

Om lag 50 demonstranter fra XR dukket først opp foran Operaen, der de la seg ned og simulerte døde kropper foran sine bannere, til skue for overraskede turister som hadde lagt formiddagsturen sin til Oslos kanskje mest populære attraksjon.

Den første appellen ble holdt:

– Livsgrunnlaget på planeten jorden er truet. Det må dessverre sies – Norge er i ferd med å bli en klimabanditt. Norge leter etter olje og gass i 24 land og på alle kontinenter med unntak av Antarktis. Som absolutt majoritetseier i Equinor, med over 70 prosent eierandel, er det staten og regjeringen, og dermed vi som kaller oss norske, som jakter etter fossil energi i alle disse landene.  Norge har planer om å utvinne olje og gass helt til 2070 – 20 år etter der FNs 1,5-graders rapport sier vi må ha oppnådd netto null utslipp, sa appellanten fra XR.

Fra Oslo City.

På Oslo Sentralbanestasjon gjentok demonstrantene stuntet i den store avgangshallen, rett foran rutetavlene, og midt blant alle de reisende. Formålet med stansen på Oslo S var å aksjonere for færre flyreiser og flere togreiser.

– Vi bør alle gjøre mer som XR, sa Pia som var på reise og fikk sett «Die in»-aksjonen på Oslo S.

En av de reisende som Naturpress snakket med, Pia, kjente ikke til Extinction Rebellion fra før, men var positivt innstilt til demonstrantene.

– Jeg er opptatt av klimaproblematikken. Vi bør gjøre mer av slikt som disse demonstrantene gjør, og vi må gjøre mer aktive ting for klimaet hver og en av oss. Og så må vi presse myndigheter og politikere til å gjøre en jobb, sa hun.

Forsøkt stanset på kjøpesenteret

Først på siste post på ruten, i kjøpesenteret Oslo City, ble demonstrantene forsøkt stanset. Fra en sentral åpen plass i kjøpesenterets første etasje, med kroppene til de demonstrerende dandert utover gulvet, ble det protestert mot forurensingen fra klesindustrien.

Vaktene fra Securitas forsøkte å stoppe appellanten, men han sluttførte innlegget sitt uten å la seg distrahere. Politiet dukket ikke opp.

– Hvis dette bidrar til at flere engasjerer seg, er vi fornøyde, sier XR-talsperson Inger Østenstad til Naturpress etter aksjonens avslutning.

Hun var også glad for at noen publikummere ble med på aksjonen og la seg ned, og at de fikk applaus fra folk som stanset opp for å se på.

– Det bekrefter at folk er opptatt av den økologiske katastrofen og vil at regjeringen skal ta ansvar. Vi er i en oppbyggingsfase her i Norge og vi opplever stor interesse og stort engasjement, sier Østenstad.

Bildeserie fra aksjonen

 

Fra Operaen.


Alle foto: Naturpress

- Annonse -