Fra XR-aksjonen utenfor Norges Bank i mai 2019. Foto: XR.

Aktivistene krevde blant annet at Oljefondet skal trekkes ut av kull og at Norge tar ansvar for skadene som menneskeskapt global oppvarming forårsaker i sårbare utviklingsland.

XR-demonstrantene mente at Norges Banks Investment Management (NBIM) dekker seg bak kullkriteriet og kvotetall, «når mange titalls milliarder i kullselskap skal forsvares.»

«Over ett dusin av selskapene Oljefondet har penger i, planlegger å bygge nye kullkraftverk. Extinction Rebellion Norge finner det forkastelig at Oljefondet fortsatt er investert i brunkull, en klima- og miljøversting på nivå med tjæresand», skriver gruppen i en pressemelding.

Dagens demonstrasjon ved Norges Bank i Oslo skjedde både i foajeen og utenfor. Demonstrantene limte seg fast til underlaget og politiet måtte bruke neglelakkfjerner for å få dem løs.

I en appell som ble holdt under demonstrasjonen sa Stein Leikanger, en av aktivistene, blant annet at «vi er overbeviste om at det norske folk ikke er så grådig og hensynsløst som norsk oljepolitikk, Equinor og Oljefondet legger opp til. Vi i Extinction Rebellion er sikre på at det norske folk har et ønske om å hjelpe andre land, og dermed hjelpe oss selv — på veien til et klokere liv, i fellesskap, på en klode der vi nå skjønner at livsbetingelsene er satt i fare på grunn av olje, gass og kull.»

Dagens demonstrasjon hadde et fåtallig oppmøte sammenliknet med tidligere aksjoner i Oslo av XR, men ble likevel lagt merke til i utlandet. Nyhetsbyrået Reuters skriver blant annet i sin artikkel at demonstrantene planlegger større aksjoner rettet mot myndighetene i et forsøk på å stanse Norges produksjon av olje og gass.


Foto: Extinction Rebellion

- Annonse -