Eva Joly. Foto: Wikimedia France.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Årets Arne Næss-professor ved UiO, Senter for utvikling og miljø, er Eva Joly. Hun skal oppholde seg ved lærestedet i september i år, og i april 2020.

Norskfødte Joly, aller best kjent som korrupsjonsjeger, har i mange år vært advokat i Paris. Hun har jobbet som forhørsdommer i økokrimavdelingen i byretten der, og ble internasjonalt kjent for arbeidet med den såkalte «Elf-saken».

Nærmere 100 personer var siktet i saken hvor oljeselskapet Elf Aquitaine viste seg å ha brukt 25 milliarder franske franc på smøring av politikere verden over. 256 millioner av disse skal ha gått til det daværende tyske regjeringspartiet CDU i 1991, og med president François Mitterrands samtykke.

Joly ble valgt inn i EU-parlamentet i 2009 for Europe Écologie, søsterpartiet til Miljøpartiet De Grønne. Hun stilte som kandidat til presidentvalget i Frankrike i 2012, for det samme partiet, men nådde ikke opp.

I 2005 var hun med på å etablere et internasjonalt nettverk av korrupsjonsjegere, og som står under norsk ledelse ved NORAD.

SUM opplyser at Eva Joly skal dele sine erfaringer med UiOs studenter og forskere og bidra til et ekstraordinært masterkurs i april 2020 i regi av SUM. I tillegg er hun hovedtaler på det årlige Arne Næss Symposium 18. september, der årets spørsmål som stilles, er: «Har vi tapt kampen for sosiale og miljømessige rettigheter?«.

Målet er å gjenopplive debatten om forholdet mellom sosial og miljømessig rettferdighet, og økende grad av korrupsjon og bruk av skatteparadiser.

Under sine opphold på SUM skal Joly sette fokus på rollen mektige selskaper spiller i å øke fattigdom, sosial ulikhet og miljøødeleggelser.

– Du klarer ikke å bekjempe miljøkriminalitet uten «good governance. Og du får heller ikke en anstendig miljøpolitikk hvis myndighetene jukser med CO2-kvoter og forurensning, sier Joly.

Ifølge SUM er hun en tilhenger av Arne Næss’ motto: «Thinking dutifully, acting beautifully».

– Det er denne filosofien som har gjennomsyret Joly’s kamp mot skatteparadiser og internasjonal korrupsjon, sier professor Nina Witoszek, leder for Arne Næss Programme ved SUM, UiO.


- Annonse -