Vektere drar XR-demonstrant Dag Kolstø ut av Stortingets galleri. Foto: XR.

Politiadvokaten har ilagt seks medlemmer av Extinction Rebellion bøter på tilsammen 118.000 kroner for demonstrasjoner i Oslo.

Ifølge reaksjoner fra Extinction Rebellion i utlandet er dette de største bøtene XR-aktivister har fått, skriver gruppen i en pressemelding.

Extinction Rebellion har avholdt demonstrasjoner i mange land verden over, og i London har aksjonene vært omfattende, med hundrevis av deltakere som til dels har lammet trafikkårer i byen.

Bøtene i Norge gis for demonstrasjonene utenfor Norges Bank og i Stortinget. På Stortinget ble debatten avbrutt av XR, og en av medlemmene, Dag Kolstø (avbildet mens han fjernes fra Stortinget), leste opp en appell. Medlemmene ble ført ut av vektere og siden arrestert av politiet og satt på  glattcelle. Under demonstrasjonen utenfor Norges Bank ble ingen arrestert, men bøtleggingen begrunnes likevel med ordensforstyrrelse.

To av de bøtelagte har vedtatt sine forelegg, mens de øvrige vil ta sakene sine opp i rettssystemet, blir det opplyst.

«Vi anerkjenner ikke at det er ordensforstyrrelse å aksjonere mot styresmaktenes passivitet når det gjelder klimaendringer og økologisk sammenbrudd», skriver Extinction Rebellion.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?