- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

– Det har blitt varmere også i Norge. Vi ser flere varmerekorder enn kulderekorder, og da blir det også flere hetebølger. Og det forventes flere hetebølger fremover siden temperaturen stiger og klimagassutslippene ikke viser tegn til å gå ned.

Det sier klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt.

Økningen de siste 30 årene sammenliknes med normalperioden 1961-1990.

En hetebølge defineres i Norge som tre dager sammenhengende med en maksimumstemperatur som i snitt er over 28 grader. I Europa for øvrig brukes andre definisjoner, det finnes ingen internasjonal standard som brukes i alle land.

Buskerud er mest utsatt

Statistikken viser at det er særlig i Sør-Norge det er vanlig at det kommer slike varme perioder på sommeren. De mest utsatte stedene er Øvre Eiker, og Flå og Nes kommune i Buskerud.

– Her kommer det i snitt sju hetebølger per år. Hetebølger er et typisk innlandsfenomen. De delene av Buskerud som er særlig utsatt ligger skjermet for vind, og de ligger et stykke fra sjøen som kunne bidratt til å avkjøle luften, sier Tajet i en pressemelding fra Meteorologisk Institutt.

Meldingen er sendt ut før hetebølgen i juli inntraff, der det ble satt varmerekorder flere steder i landet. I Laksfors i Nordland kom temperaturen opp i 35,6 grader som er det samme som gjeldende nasjonal varmerekord, satt i Nesbyen i 1970. Tangeringen i Nordland ble senere underkjent av Meteorologisk Institutt fordi måleforholdene ikke oppfylte standarden.

Ny rekord for tropenatt – og juli-snittet lå 1,3 over normalen

For hele juli måned i snitt lå Norge 1,3 grader over normalen. Relativt varmest var det i Trøndelag og Nordland med avvik på 2-3 grader over normalen. En del stasjoner i Finnmark endte fra 0,5 til 2 grader under normalen.

Det ble også satt ny rekord for tropenatt i Norge, som er en natt hvor temperaturen ikke faller under 20 grader. På Sømna-Kvaløyfjellet ble det aldri under 26,1 grader natt til 28. juli. Halden i Østfold hadde den gamle rekorden, satt i 1933, med 25,5 grader.

Dette er fylkene i Norge hvor det er flest hetebølger:

  1. Buskerud
  2. Telemark
  3. Oslo og Vestfold
  4. Akershus
  5. Hedmark og Oppland

 

- Annonse -